fbpx
European Western Balkans
Politika

Varhelji o Srbiji: Reforme uslov za otvaranje novih poglavlja

Komesar Oliver Varhelji; Foto: Evropska unija

BRISEL – Vlada Srbije ima svu potrebnu moć da sprovede evropske reforme, a tad će Evropska komisija moći da uveri članice EU da treba otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom, izjavio je juče u Evropskom parlamentu evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Na sednici Odbora za spoljnopolitička pitanja Evropskog parlamenta, Varhelji je istakao da je Srbija najvažniji trgovinski partner u regionu i da sa jasnom evropskom perspektivom ima i jedinstvenu odgovornost za napredak celog regiona na putu ka EU.

On je istakao da je Evropska komisija zabrinuta zbog primedbi na izborni proces, koje su našle svoje mesto u izveštaju ODIHR-a.

Prema njegovim rečima, preporuke koje su iznete u tom izveštaju trebalo bi da budu primenjene pre narednih izbora.

“Nadam se da će naredne dve godine obeležiti intenzivan rad i intenzivno donošenje rezultata”, rekao je Varhelji, dodajući da je to način da se pojedine države članice EU ubede da otvore sva pregovaračka poglavlja sa Srbijom, ali i da počnu sa zatvaranjem poglavlja kako bi se ubrzao proces evrointegracija.

Na pitanja poslanika o tome šta Evropska komisija misli da učini da bi se zaustavilo nazadovanje demokratije i manjak vladavine prava, nezavisnosti pravosudja i slobode medija, komesar je odgovorio ocenom da vlada u Beogradu sada može da sprovede reforme pravosuđe i druge.

Varhelji je rekao da je Evropska komisija zadovoljna time što je srpska vlada izradila medijsku strategiju, tako da se očekuje napredak u jačanju slobode izražavanja i medija.

Naveo je da Evropska komisija veruje da će nova vlada i parlament Srbije uložiti napore da se sve političke stranke uključe u politički život pre sledećh izbora u Srbiji kroz dve godine.

“Ovo je jedinstvena prilika koju bi trebalo da iskoristimo, ne samo kada su u pitanu reforfme koje je potrebno sprovesti, već i da omogućimo da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen i da bude uspešan”, rekao je Varhelji.

Priznajući da je došlo do pogoršanja stanja u pojedinim oblastima, koje su i opisane u izveštajima Evorpske komisije, Varhelji je rekao da su u Srbiji bili izbori i da je formiranje ove vlade trajalo duže nego što se to očekivalo.

Tokom postavljanja pitanja komesaru za proširenje, poslanici EP insistirali su na premedbama koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u martu izneo na račun podrške EU u pandemiji virusa korone i pohvalama na račun Kine.

Varhelji poručio da misli da naglašavanje tog pitanja nije previše dobra ideja, dodajući da je pomoć ipak pomoć, a ne trka, te da je uloga EU veoma pozitivna, ne samo u očima srpske elite, već i u očima javnosti.

“Od marta slušam takve komentare. One kolege koje to stalno ponavljaju zanemaruju zajednički rad i koliko smo svi uložili da naš doprinos u borbi protiv pandemije bude vidljiv i propuštaju da vide da su nam se na kraju predsednik i Vlada zahvalili na svemu što smo uradili i nastavljaju to da čine, jer mi smo obezbedili najviše pomoći,” zaključio je Varhelji.

Povezani članci

Minut ćutanja u Evropskom parlamentu zbog stradalih u masovnim ubistvima u Srbiji

EWB

Zaharijeva: Važno da Srbija ima konkretnu viziju puta ka EU

EWB

Iz ambasade Belgije poručeno: Srbija je dobrodošla u EU

EWB