fbpx
European Western Balkans
Politika

Varhelji odgovorio evropskim poslanicima: Izveštaj ODIHR-a o izborima biće osnova za ocenu EK

Komesar Oliver Varhelji; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji odgovorio je na pismo evropskih poslanika iz redova Socijalista i demokrata (S&D) od 4. juna, u kojem su izrazili zabrinutost povodom stanja demokratije i političke situacije u Srbiji.

“Molim vas, dozvolite mi da vas uverim da pomno pratimo razvoj događaja u Srbiji. Srbija je ključan partner za EU i napravila je strateški izbor da se pridruži Uniji. Kredibilitet ove posvećenosti zavisi od jasne javne komunikacije Vlade Srbije i primene neophodnih reformi”, stoji u odgovoru u koji je European Western Balkans imao uvid.

Kada je reč o parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima 21. juna, Varhelji je napisao da je važno da svi politički akteri imaju puno poverenje u izborni proces.

“Izbori treba da se održe u skladu sa preporukama OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Pozdravljam slanje specijalne misije ODIHR-a za posmatranje izbora, posebno u trenutnim teškim uslovima povezanim sa COVID-19. Njihovo izveštavanje biće važna osnova za ocenu Komisije”, napisao je Varhelji.

Varhelji je dodao da su, posebno u trenutnim uslovima, kada su određene aktivnosti još uvek ograničene, uloga slobodnih medija, jednaki uslovi za sve političke igrače i proaktivna uloga medijskih regulatora važna.

“U ovom svetlu, od ključnog značaja je da vlasti u Srbiji nadograde i u potpunosti primene obaveze preduzete u okviru međupartijskog dijaloga koji je vodio Evropski parlament”, napisao je on.

U zaključku, Varhelji se osvrnuo na kritiku poslanika povodom potpisivanja Instrumenata o pretpristupnoj pomoći 29. maja, koje se, prema njihovom mišljenju, moglo protumačiti kao podrška jednoj od strana tokom izborne kampanje.

Komesar je naglasio da će ovaj instrument biti od koristi državi u celini i njenim građanima, kao i da je pridavanje značaja podršci koju Srbija dobija od EU ključan element komunikacione strategije EU na Zapadnom Balkanu.

Podsećamo, deset poslanika u Evropskom parlamentu iz redova Socijalista i demokrata poslalo je pismo komesaru Varheljiju 4. juna, u kojem su, između ostalog, naveli da srpski lideri i njihove izjave sada ugrožavaju demokratiju, da informacije koje trenutno predstavlja srpska Vlada i druge institucije pokazuju iskrivljenu sliku izbornog procesa i da situaciju još više otežava gotovo potpuna kontrola medija od strane vladajućih političkih stranaka.

Poslanici su izrazili zabrinutost zbog zakazivanja izbora za 21. jun bez konsultacije sa opozicijom i činjenice da misija Evropskog parlamenta ne može da dođe da posmatra izbore u Srbiji zbog mera predostrožnosti povodom koronavirusa.

Pismo Varheljiju potpisali su, između ostalih, potpredsednica Evropskog parlamenta Klara Dobrev, predsedavajuća Delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon, kao i četiri poslanika iz vladajuće italijanske Demokratske partije.

Povezani članci

Šta su prioriteti rumunskog predsedavanja Savetom EU i gde je među njima Srbija?

Aleksandar Ivković

Joksimović: Jasan napredak Srbije ka EU

EWB

Srbija se prvi put uskladila sa sankcijama EU oko Ukrajine

EWB