fbpx
European Western Balkans
Politika

Varhelji odgovorio na pismo evropskih poslanika: Pažljivo pratimo situaciju u Srbiji

Oliver Varhelji na saslušanju u Odboru za spoljne poslove EP; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji odgovorio je na pismo evropskih poslanika od pre tri nedelje, u kojem oni izražavaju zabrinutost povodom poštovanja ustavnih i ljudskih prava u Srbiji za vreme vanrednog stanja. Komesar je naveo da će se ocena najnovijeg razvoja događaja naći u redovnim godišnjim izveštajima, koji će biti objavljeni u junu.

U odgovoru datiranom na 5. maj, u koji je European Western Balkans imao uvid, Varhelji napominje da Evropska komisija pažljivo prati situaciju u Srbiji, da je trenutni prioritet borba protiv pandemije, te da su dobili najavu o nameri ukidanja vanrednog stanja, koje je Narodna skupština izglasala juče.

“Kada je reč o vašoj stavki o slobodi medija, pozdravili smo odluku Vlade Srbije da poništi mere uvedene u cilju centralizacije javnih informacija o pandemiji COVID-19. Sloboda medija je ključna u svakom trenutku”, napisao je Varhelji u odgovoru koji je prvenstveno upućen Atili Ari Kovaču, poslaniku koji je inicirao pismo, zajedno sa dvadeset kolega.

Pismo evropskih poslanika članovima Evropske komisije oblik je kontrole Evropskog parlamenta nad ovom institucijom.

Varhelji je dodao da se, istovremeno, proces pristupanja Srbije nastavlja.

“U tom kontekstu, nastavljamo da pratimo situaciju u Srbiji i ocenjujemo njen napredak. Uslovi za pristupanje EU nisu se promenili. Kao što se svesni, sveukupni napredak tempa pregovora Srbije sa EU zavisi od sprovođenja reformi u ključnoj oblasti vladavine prava. Ocenićemo situaciju najnovijeg razvoja događaja u našim redovnim godišnjim izveštajima, koji će biti objavljeni u junu”, zaključio je Varhelji.

U uvodu u pismo, komesar Varhelji je ponovio svoje ranije komentare da se ovo vremena bez presedana i da je mnogo zemalja preduzelo mere širokog obima za zaštitu zdravlja stanovništva. Takođe je podsetio na pomoć koju je EU do sada pružila regionu Zapadnog Balkana.

Povezani članci

Lunaček: Iskoristiti pozitivnu energiju Zapadnog Balkana

EWB

Čološ: Ne finansirati one koji odbacuju vrednosti EU – Orbana, Vučića, Janšu…

EWB

Đilas, Zelenović i Nikolić na tribini socijalista u EP o izborima u Srbiji

EWB