fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Varhelji odgovorio opoziciji: Dijalog treba da se nastavi, EU prati stanje u Srbiji

Komesar Oliver Varhelji; Foto: Evropska unija

BRISEL / BEOGRAD – Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji odgovorio je na pismo koje su predstavnici opozicije poslali Evropskoj komisiji u julu, navodeći da Evropska unija ima razvijene mehanizme kojima prati stanje vladavine prava u Srbiji i dodao da je politička opozicija ključna komponenta svake demokratske države, te pozvao i vlast i opoziciju da nastave učešće u dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Podsećamo, članice opozicije koja je bojkotovala izbore poslale su u julu Evropskoj komisiji pismo u kojem su izrazile duboku zabrinutost erozijom demokratije u Srbiji i pozivale Evropsku uniju da formira ekspertske grupe koje bi pomogle da se reši politička kriza u zemlji, po ugledu na rešavanje krize u Severnoj Makedoniji pre nekoliko godina.

Opozicija je tada zatražila od EU da formira ekspertsku grupu koja će sačiniti izveštaj o stanju demokratije i vladavine prava, kao i izveštaj o stanju u medijima, po ugledu na takozvani “Pribe” izveštaj koji je predstavljao osnovu za politički sporazum stranaka u Severnoj Makedoniji.

U odgovoru na ovo pismo, u koji je European Western Balkans imao uvid, komesar Varhelji istakao je da su reforme u oblasti demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava ključne za Srbiju, kao i za sve druge zemlje kandidate za članstvo. Naveo je da Evropska unija već ima razvijen mehanizam praćenja ovih oblasti, koji je, kako je naglasio, dodatno unapređen novom metodologijom, zbog čega trenutno ne vidi potrebu za dodatnim izveštavanjem.

Varhelji se odmah potom u pismu osvrnuo i na ulogu opozicije u Srbiji i nastavak dijaloga između partija.

“Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da naglasim da je politička opozicija ključna komponenta funkcionalne demokratije. Srbiji je potreban širok dijalog između partija kako bi se postigle ključne reforme u oblastima demokratije, vladavine prava i odgovornosti, koje su neophodne kako bi se napredovalo u pristupanju EU. Zbog toga ohrabrujemo novu srpsku vladu i parlament da nastave, a vas da uzmete aktivno učešće, u dijalogu vođenom od strane Evropskog parlamenta, kao korak ka napredovanju u reformama vezanim za EU. Odgovornost svih strana je da igraju konstruktivnu ulogu”, napisao je Varhelji.

On je u pismu opisao načine na koje Evropska komisija prati i analizira stanje u Srbiji.

“Kao zemlja koja pregovara o pristupanju, Srbija je podvrgnuta detaljnom procesu i metodologiji praćenja i izveštavanja o vladavini prava, posebno u okviru poglavlja 23 i 24… Evropska komisija redovno nadgleda situaciju u Srbiju i pokreće razgovor sa vlastima o ovim pitanjima”, napisao je Varhelji.

On je naglasio da EU već ima širok spektar sredstava da analizira i nadgleda napredak Srbije u ovkiru poglavlja 23 i 24, uključujući podatke koje dostavlja vlast, izveštavanje Delegacije EU u Srbiji, analize i podatke civilnog društva, stručnjaka i međunarodnih organizacija.

Podsetio je da se nova metodologija proširenja, koju je EU usvojila u martu, dodatno fokusira na fundamentalne oblasti kao što su vladavina prava i demokratija i predviđa nove mehanizme za njihovo praćenje, a rezultati tog praćenja biće predstavljeni u godišnjim izveštajima Evropske komisije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je svog francuskog kolegu Emanuela Makrona u julu da Srbija prihvata novu metodologiju proširenja, ali ovu odluku treba da donese Vlada, koja je još uvek u tehničkom mandatu.

Usvajanje nove metodologije podržala je Stranka slobode i pravde, navodeći da će ona „u potpunosti razobličiti prirodu autokratskog režima Aleksandra Vučića i potvrditi da je Srbija zarobljena država“.

Povezani članci

Odbor Evropskog parlamenta usvojio amandman o Krušiku, Jovanjici i Telekomu

EWB

Antonijević i Vučić se raspravljali o ulozi Tanje Fajon u dijalogu

EWB

[Video] Demokratski procesi na jugoistoku Evrope

EWB