fbpx
European Western Balkans
Politika

Varhelji: Odustanite od bojkota; Opozicija: Nema elementarnih uslova za fer i poštene izbore

Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji pozvao je opozicione partije da odustanu od bojkota izbora.

“Budite deo kampanje i glasanja i budite u sledećem sastavu parlamenta da biste radiili za budućnost Srbije i njen evropski put”, poručio je Varhelji na Tviteru.

U gostovanju na TV Prva, Varhelji je takođe pojasnio da je učešće na izborima važno jer je za sprovođenje reformi na putu približivanja Srbije EU neophodno učešće svih aktera u parlamentu.

“Moja poruka opoziciji je na tim sastancima da se stvori zajednički minimum. Rekao sam im da bi trebalo da učestvuju u izborima, da budu deo novog saziva parlamenta”, rekao je Varheji za TV Prva koji se juče sastao sa predstavnicima opozicionih partija.

Sastanku u sedištu EU delegacije u Srbiji juče su prisustvovali predsednik SDS Boris Tadić, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i potpredsednik Pokreta Dveri Jugoslav Kiprijanović, kao i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Opozicija ostaje pri bojkotu

Savez za Srbiju ostaje pri odluci da bojkotuje izbore koji će se održati 26. aprila, izjavili su lideri tog Saveza nakon sastanka, prenosi Tanjug.

Detalje razgovora sa evropskim komesarom novinarima su preneli predsednik SDS Boris Tadić i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

“Bojkot nije bio naš izbor, to je srpskoj opoziciji nametnuto načinom na koji se vlast ophodi poslednjih osam godina”, istakao je Jeremić u izjavi nakon sastanka, prenosi Beta.

Tadić je ponovio da u Srbiji “nema elementarnih uslova za demokratske i slobodne izbore”, kao i uslova za atmosferu u društvu u kojoj bi “građani mogli da dovedu u pitanje svoje okamenjene stavove koji su posledica propagande skoro osmogodišnje kampanje vlasti”. On je istakao da je u odluci o bojkotu prevagnuo argument da bi učešćem na izborima legitimisali autokratsku vlast Aleksandra Vučića.

Najveće opozicione stranke potpisale su prošle nedelje Deklaraciju o bojkotu parlamentarnih izbora, koji su zakazani za 26. april.

Povezani članci

Krihbaum: Za Srbiju put u EU je dalek, ali imate podršku Nemačke

EWB

Vučić: Prioriteti Srbije su članstvo u EU i regionalna saradnja

EWB

Brnabić: Neke ocene Evropske komisije previše paušalne

EWB