fbpx
European Western Balkans
Politika

Varhelji i premijeri Zapadnog Balkana na video konferenciji o COVID-19

Oliver Varhelji na saslušanju u Odboru za spoljne poslove EP; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji razgovarao je putem video-konferencije sa premijerima sa Zapadnog Balkana, i naglasio spremnost EU da pomogne u suočavanju sa COVID 19, prenosi Tanjug. 

”Naglasio sam spremnost EU da podrži region u suočavanju sa COVID 19”, napisao je Varhelji na svom Tviter nalogu.

Tokom video-konferencije koju je organizovao austrijski kancelar Sebastijan Kurc, komesar Varhelji je premijerima sa Zapadnog Balkna poručio da Evropska komisija razmatra kako da poveže region sa inicijativama koje EU preduzima kao odgovor na pandemiju korna virusa.

”Razmatramo kao da najbolje pružimo podršku regionu u ublažavanju društveno-ekonomskog uticaja pandemije, uključujući i sagledavanje mogućnosti preusmeravanja IPA finansiranja i fleksibilnosti u pravilima o državnoj pomoći”, naveo je Vrhelji na Tviteru.

On je naglasio da je saradnja sa u regionu i sa EU od ključne važnosti u ovom trenutku.

Komesar za prošrenje ocenio je i da je u ovako ”kritičnim okolnostima” od velikog značaja da EU donese pozitivnu odluku o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Savet EU i lideri EU bi sledeće nedelje trebalo da usvoje zaključke o predlogu nove metodologije procesa proširenja, ali i odluče o otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Povezani članci

Ambiciozna mapa puta za Srbiju

EWB

NALED: Zagađenje vazduha u Srbiji i do 20 puta veće nego u zemljama EU

FoNet

Varhelji o Srbiji: Reforme uslov za otvaranje novih poglavlja

EWB