fbpx
European Western Balkans
Politika

Varhelji: Proširenje EU na Zapadni Balkan je geopolitički prioritet

Oliver Varhelji na saslušanju pred AFET-om; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Proširenje Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan je geopolitički prioritet, ocenio je evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, komentarišući jučerašnje predstavljanje predloga nove metodologije procesa pristupanja, prenosi Tanjug. Varhelji je danas u poseti Beogradu.

“Želim da osnažim naše poruke i naše veze sa zemljama na Balkanu, posebno sa onima koje su već u procesu pregovora o pristupanju, jer postoji napredak, a ja želim da ga ubrzam, radeći zajedno sa Srbijom”, rekao je Varheji.

On je posetio da je njegov cilj da do kraja mandata, u naredne četiri i po godine, makar jedna zemlja iz regiona Zapadnog Balkana, bude spremna za pristupanje.

“Na tome radim, to je moja misija za naredne četiri i po godine i nadam se da ću u Srbiji za to imati puno partnerstvo”, rekao je Varheji.

On je takođe podsetio na principe na osnovu kojih EK kroz novu metodologiju želi da osveži proces proširenja – kredibilitet i veća predvidljivost procesa, otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, nova strategija ekonomskog razvoja i investicija za ceo region, kako bi se znatno ubrzale i približile ekonomije Zapadnog Balkana EU.

Varhelji je takođe rekao da će jedan od prioriteta EU u narednom periodu biti regionalna saradnja, za koju očekuje da bude posebno ojačana kroz novu metodologiju i predstojeći samit u Zagrebu.

Kaže da bi u prvom planu trebalo da bude strategija ekonomskog razvoja i reforme, kao i ekonomski napredak. On je pohvalio i “mini-Šengen” inicijativu i poručio da bi ona trebalo da bude otvorena i za ostatak regiona, kao i da želi da ohrabri sve u regionu da se priključe, jer će to doprineti razvoju privrede.

Varhelji je danas u poseti Srbiji zajedno sa predsedavajućom Delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija Tanjom Fajon i izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Povezani članci

Miščević: EU smatra da se krize prevazilaze nerealnim optimizmom

EWB

Konvencija o angažovanoj demokratiji 16. i 17. septembra u Beogradu

EWB

Raste li uticaj Kine u Evropi?

EWB