fbpx
European Western Balkans
Politika

Varhelji: Regionalna privredna integracija je prilika za približavanje tržištu EU

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji; Foto: Wikimedia Commons

BRISEL – Regionalna privredna integracija između Beograda, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Skoplja i Tirane ne predstavlja skretanje sa evropskog puta, već priliku za modernizaciju i približavanje tržištu Evropske unije, ocenio je evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji u autorskom tekstu za Politiku, prenosi FoNet.

Smanjenje jaza u privrednom razvoju između regiona i EU mora biti brže, čime će se zauzvrat ubrzati i proces evropskih integracija ovih zemalja u Uniju, dodao je Varhelji.

Varhelji je ukazao da su to osnovni razlozi zbog kojih je Evropska komisija ove nedelje predstavila obiman Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, koji predviđa mobilisanje do devet milijardi evra za finansiranje investicionih prioriteta u oblasti transporta, energetike, zelene i digitalne tranzicije, za stvaranje dugoročnog rasta i otvaranja radnih mesta.

Plan će, smatra evropski komesar, učvrstiti poziciju regiona kao investicionog čvorišta za evropske kompanije i on će postati nezaobilazno mesto na mapi za investitore.

“Ove nedelje putujem na Zapadni Balkan, gde ću našim partnerima lično predstaviti novi Ekonomsko-investicioni plan i godišnje izveštaje”, najavio je Varhelji i dodao da se nada da će dobiti podršku za sprovođenje plana, kao i jasnu posvećenost reformama i saradnji.

Povezani članci

Mogerini dočekala Brnabić u Briselu

EWB

Brnabić za Dojče vele: Nemačka kao primer

EWB

Joksimović: Do kraja godine predlog o dodeli sredstava Srbiji iz Fonda solidarnosti EU

EWB