fbpx
European Western Balkans
Politika

Varhelji: Srbija i Crna Gora bi trebalo da izaberu novu metodologiju proširenja

Oliver Varhelji na saslušanju pred AFET-om; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da veruje da postoji argument da Srbija i Crna Gora izaberu da se uključe u novu metodologiju proširenja.

Komisija je predstavila svoj predlog za obnavljanje procesa pregovora o pridruživanju, ali ako bude usvojen, on bi bio primenljiv samo na zemlje koje tek treba da otvore pregovore o pristupanju, pri čemu će zemlje koje već pregovaraju biti u mogućnosti da odaberu da li žele da se pridruže.

Pročitajte više o predloženim izmenama metodologije: Evropska komisija predstavila novu metodologiju proširenja

“To će biti njihov izbor, a ja već vidim argumente u prilog tome”, rekao je Varhelji.

Naveo je da vidi osnov da se ove zemlje kandidati opredele za novu metodologiju, zbog činjenice da bi zemlje koje su više zainteresovane za ekonomske reforme mogle početi s tim klasterom i unutar njega brže zatvoriti pregovore.

Predlog Komisije predviđa grupisanje postojećih pregovaračkih poglavlja u šest klastera, koji bi bili otvoreni u celini. Komesar je objasnio da, iako će se prvo otvoriti klaster vladavine prava, neće doći do sekvenciranja – zemlje neće morati da zatvore ovaj klaster da bi otvorile ostale, kao što je to slučaj u francuskom predlogu.

Komentarišući upotrebu sankcija koje postoje unutar nove metodologije, Varhelji je rekao da se mora biti proporcionalan – sankcije bi mogle dovesti do obustave davanja sredstava ili ponovnog otvaranja već zatvorenih poglavlja, te obustave pregovora u određenim oblastima.

Na pitanje da li stara ocena Komisije još uvek važi za Severnu Makedoniju i Albaniju, komesar je odgovorio pozitivno.

“Verujemo da pregovori o pristupanju treba da započnu. Postignut je popriličan napredak u obe zemlje i one nastavljaju sa reformama”, rekao je Varhelji.

Povezani članci

Ditman pohvalio napredak Srbije na evropskom putu

EWB

Bilčik i Fajon: Zabrinutost zbog nepripremljenosti glasačkih odbora za referendum

EWB

Pet principa kosovske vlade za dijalog sa Beogradom

EWB