fbpx
European Western Balkans
Politika

Varhelji: Srbija mora da nastavi reforme u oblasti vladavine prava

Komesar Oliver Varhelji; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Napredak u oblasti vladavine prava i normalizacija odnosa sa Kosovo ostaju suštinska pitanja i nastaviće da određuje brzinu procesa pristupanja Evropskoj uniji, izjavio je danas evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

On je u Odboru Evropskog parlamenta za spoljne poslove (AFET) naglasio da je Srbija ispunila prelazna meraila za otvaranje klastera 3 i 4 u pregovorima o članstvu.

Prema njegovim rečima, u toku je rad na ustavnim amandamanima i taj posao bi trebalo da bude završen do kraja godine.

“Srbija mora da nastavi i da produbi reforme u sektoru vladavine prava, medijskih sloboda, borbi protiv korupcije, procesuiranja ratnih zločina i borbi protiv organizovanog kriminala“, naglasio je on.

Varhelji je čestitao poslanicima Evropskog parlamenta Tanji Fajon i Vladimiru Bilčiku na uspehu u posredovanju u Međupartijskom dijalogu, uspešnoj misiji i postizanju dogovora.

„Iste čestitke idu u poslanicima Skupštini Srbije i predsedniku Ivici Dačiću u ovom procesu“, dodao je on.

“Vlada Srbije je jasno rekla da su prioritet reforme povezane sa procesom pristupanja EU, rekao je Varhleji i naglasio da je Srbija ispunila uslove za otvaranje klastera 3 i 4. Podržavamo ambiciju Srbije da što je pre moguće budu otvoreni novi klasteri, posle procene o napretku reformi“, rekao je Varhelji.

Odgovarajući na pitanja poslanika AFET-a Tonina Picule o sslučjevima visoke korupcije u Srbiji, Varhelji je istakao da je Srbija usvojila kodeks ponašanja za poslonike, kao i revidiran Zakon o sprečavanju korupcije, na osnovu preporuka tela Saveta Evropa za praćenje borbe protiv korupcije . GREKO-a.

Varhelji je ocenio da ipak Srbija ima još posla, ali da ove korake uzima kao pozitivan signal, naglašavajući da Evropska komisija želi da vidi kako se zakon primenjuje u praksi.

Na pitanje poslanika EP o inicijativi Otvoreni Balkan, Varhelji je rekao da je Evropska unija aktivni zagovornik Zajedničkog regionalnog tržišta.

“Govorimo o mogućnosti prelaska granica u regionu sa ličnim kartama, priznanju diploma i profesionalnih kvalifikacija, slobodnom kretanju kapitala, lakšim plaćanjima. To su pripreme za članstvo. Ideja (Otvoreni Balkan) dolazi iz regiona, prvo se zvala mali šengen, želimo da svi partneri budu prisutni i da to bude pod EU kišobranom Molim svih šest partnera da se vrate zajedničkom regionalnom tržištu”, rekao je Varhelji.

 

Povezani članci

Mekalister: Srbija jasno ide ka članstvu u EU

EWB

EU podržava poboljšanje sistema kontrole hrane u Srbiji

EWB

Fon der Lajen u govoru o stanju EU: Pre kraja meseca posetiću Balkan, signal posvećenosti pristupanju

EWB