fbpx
European Western Balkans
Evropa

Varhelji: Srbija odaje pomešanu sliku, ali ja vidim napredak

Komesar Oliver Varhelji; Foto: Evropska unija

BERLIN – Srbija odaje pomešanu sliku, ali ja vidim i napredak. Predsednik Srbije je tokom cele izborne kampanje pred parlamentarne izbore u Srbiji u junu bio izričito za članstvo u EU. Videćemo kako će jasan ishod izbora da se odrazi na spremnost na reforme srpske vlade, poručio je komesar za proširenje Oliver Varhelji u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung, prenosi Dojče Vele. 

Varhelji je podsetio da su zemljama koje žele da pristupe EU potrebne stabilne institucije.

“One bi morale da garantuju vladavinu prava, ljudska prava i zaštitu manjina. Proces proširenja je baziran na strogim, ali fer uslovima u čijem središtu je pravna država”, rekao je Varhelji, dodajući da podrška Evropske unije na kraju pomaže zemljama da ispune demokratske kriterijume.

Komesar za proširenje istakao je da Evropska unija Zapadnom Balkanu nudi punopravno članstvo, kako su to i odlučili šefovi evropskih država i vlada.

On je poručio onim glasovima u EU koji zahtevaju manje od toga da se onda ne očekuje da će se Zapadni Balkan prilagoditi pravilima EU.

“Ne očekujte da će taj region da nam bude bezbedan i stabilan sused”, rekao je Varhelji.

Komesar za proširenje takođe navodi da proces proširenja nije automatizam.

„Izbor neke zemlje da pristupi Evropskoj uniji mora da bude ozbiljan. To je moguće samo stvarnim reformama u zemljama kandidatima, što one znaju”, rekao je on.

Komesar za proširenje je istakao da Evropska unija želi da sve prestonice Zapadnog Balkana poveže autoputevima i železničkim prugama.

„To su realni projekti koje ćemo finansirati, i to u toku mandata ove Komisije”, rekao je Varhelji.

Na pitanje da li će EU finansirati takve projekte čak iako ih grade kineske kompanije, Varhelji je odgovario da je izričit cilj da se privrede Zapadnog Balkana tesno povežu sa EU, dodajući da ne vidi kako bi to kineski investitori mogli da pobede na tenderima za autoputeve i železnice.

Upitan da oceni da li je EU, čak i kada ne nudi gotovo ništa, i dalje važnija za region od Kine, Rusije ili Turske, komesar EU Oliver Varhelji zaključio je da ako EU želi da iskoristi svoju privlačnost, onda punopravno članstvo mora da bude na prvom mestu.

Povezani članci

Evropska komisija: Budžet EU od 168,3 milijarde evra za 2020. godinu

EWB

Poljska: Eventualne sankcije zbog migranata – ilegalne

EWB

Tanja Fajon izabrana za predsednicu slovenačkih Socijaldemokrata

EWB