fbpx
European Western Balkans
Politika

Varhelji: Srpske vlasti da procesuiraju sve slučajeve nasilja nad novinarima

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji; Foto: Wikimedia Commons

BRISEL – Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji izjavio je da Evropska komisija osuđuje sve napade ili pretnje upućene novinarima i da očekuje da će srpske vlasti osigurati efikasno procesuiranje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima, prenelo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.

U odgovoru na pismo regionalne mreže SafeJournalist povodom sve učestalijih napada na novinare u Srbiji, Varhelji je ocenio da je sloboda štampe kamen temeljac demokratije, a sloboda izražavanja jedna od osnovnih vrednosti Evropske unije.

“Poštovanje slobode izražavanja i pravna sigurnost su od suštinske važnosti i veoma je bitno da novinari obavljaju svoj posao bez ikakvih pretnji nasiljem, bez uznemiravanja i zastrašivanja, kako bi se građanima osigurao pristup svim informacijama”, napisao je Varhelji u odgovoru.

On je naglasio da Evropska komisija pridaje posebnu pažnju slobodi izražavanja i slobodnim medijima kao neizostavnim elementima svake demokratije i da će nastaviti da pokreće ova pitanja sa srpskim vlastima u kontekstu pristupnih pregovora Srbije sa EU.

Varhelji je poručio da će Evropska komisija nastaviti da pruža finansijsku podršku medijima u Srbiji i drugim zemljama kandidatima.

On je zahvalio mreži SafeJournalist, koja okuplja novinarska udruženja i sindikate iz regiona, na monitoringu i izveštavanju koji daju potpuniju sliku o tome kako se sloboda medija i sloboda izražavanja ostvaruju na zapadnom Balkanu, naveo je NUNS.

Povezani članci

Brnabić: Pridruživanje EU je maraton

EWB

Kuburović: Akcioni plan za Poglavlje 23 prioritet

EWB

Biber: Pritisak može izazvati snažnu dinamiku

EWB