fbpx
European Western Balkans
Politika

Varhelji u Beogradu: Nadam se ubrzanju puta Srbije ka EU

Foto: X / @OliverVarhelyi

BEOGRAD – Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, boravi u trodnevnoj poseti Srbiji, a tokom prvog dana sastao se sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Na zajedničkoj konferenciji za medije, Varhelji je izrazio nadu da će Srbija ubrzzati svoj put ka Evropskoj uniji, navodeći da se od zvaničnog Beograda očekuje sprovođenje demokratskih i reformi u oblasti vladavine prava i veća spoljnopolitička usklađenost sa Briselom.

“Nadam se da ćemo sa novom vladom imati još stabilniji tempo reformi. Jasno je da su potrebne demokratske reforme i reforme u oblasti vladavine prava, to će biti od izuzetne važnosti za nastavak procesa proširenja. Razgovarali smo i o dodatnom usklađivanju sa EU u spoljnoj politici, potrebno je da se Srbija više usklađuje sa spoljnom politikom Unije”, kazao je Varhelji.

On je rekao da je prethodna Evropska komisija započela svoj rad na proširenju, dodajući da se nada da će to biti slučaj i sa narednom Komisijom koja će biti izabrana nakon evropskih izbora.

“Moramo ponovo da uspostavimo momentum. Imali smo prethodnu komisiju koja je započela svoj rad rekavši da neće biti proširenja i mislim da smo to prevazišli. Nadam se da ću videti da će se sa narednom Evropskom komisijom i Srbija priključiti EU. Mi sada pravimo sve alate, spremamo sav zamajac kako bi naredna komisija mogla da donese rezultate kada je reč o proširenju”, rekao je odlazeći komesar za proširenje.

Predsednik Srbije izneo je procenu da nijedna zemlja neće biti primljena u Evropsku uniju pre Ukrajine, već se to može desiti samo istovremeno.

“U junu se očekuje velika pobeda Ukrajine na političkom planu u Briselu. Moja je procena, zapamtite moje reči, nisam to čuo ni od koga iz Evrope, kad god da bude ulaz niko neće ući pre možda samo simultano, istovremeno sa Ukrajinom. Za njih je Ukrajina apsolutno najvažnija, ima ogroman broj stanovnika,značajna teritorija, u ratu su sve razumemo”, rekao je Vučić.

On je dodao da očekuje da u EU istovremeno uđu Ukrajina i Moldavija i Gruzija i Zapadni Balkan, ali da nije siguran da li će neka zemlja zapadnog Balkana biti izuzetak.

“Zapišite ove moje reči pa za četiri godine da se setite da je bio neko ko vam je rekao kako će tačno da bude”, rekao je Vučić.

Varhelji se tokom posete sastao i sa novoizabranim premijerom Srbije, Milošem Vučevićem. U trodnevnoj poseti Varhelji će obići i projekte koje je podržala Evropska unija u Subotici i Novom Sadu.

Povezani članci

Bilčik: Izbori će pokazati koliko je Srbija u stanju da se izbori sa političkom krizom

EWB

Skupština Saveta Evrope: Nivo nasilja viđen u Srbiji je neprihvatljiv za demokratiju

EWB

Srbija u Briselu otvorila poglavlja 17 i 18

EWB