fbpx
European Western Balkans
Region

Varhelji u Podgorici o predlogu nove metodologije i Zakonu o slobodi veroispovesti

Varhelji sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem; Foto: Twitter/Oliver Varhelji

PODGORICA – Predlog nove evropske metodologije i Zakon o slobodi veroispovesti bili su među glavnim temama posete evropskog komesara Olivera Varheljija koji je danas boravio u poseti Crnoj Gori. Varhelji se sastao sa predsednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem, mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i predstavnicima opozicionih političkih partija.

Evropska reforma i predlog nove metodologije

Premijer Crne Gore Duško Marković je naveo da iako se nova metodologija EK o proširenju ne odnosi na Crnu Goru može biti razmotrena, prenela je Crnogorska informativna agencija (MINA).

“To je kompatibilno sa našim opredjeljenjem koje u prvi plan stavlja kvalitet reformi”, kazao je Marković.

Varhelji je istakao da reforme, naročito u vladavini prava i medijskih sloboda treba da se ubrzaju.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje još jednom je podvukao da je njegov cilj da do kraja njegovog mandata bar jedna zemlja sa Zapadnog Balkana postane članica EU. Varhelji je takođe ukazao da je Crna Gora predvodi u procesu proširenja.

Varhelji je takođe rekao da očekuje da se ove godine otvori Poglavlje 8 – Konkurencija, poslednje od 33 poglavlja u pregovorima Crne Gore sa EU.

Marković je Varhejija takođe obavestio o pismu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i ocenio “da je na taj način demonstriran kapacitet da se dijalogom rešavaju problemi”, prenosi Beta.

Poziv na dijalog o slobodi veroispovesti

Varhelji je pozvao sve u Crnoj Gori na dijalog o Zakonu o slobodi veroispovijesti i nalaženje rešenja koje bi bilo svima prihvatljivo, navodi MINA.

Varhelji se danas sastao i sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, gde je naglasio da je jedina poruka EU da “svet posmatra dešavanja u Crnoj Gori”.

“Nije na Komisiji da o tome govori već je na svakoj zemlji da osmisli svoj način. Svet vas posmatra. Ovo je važno pitanje. Zainteresovani smo za dijalog i nalaženje rešenja koje bi bilo svima prihvatljivo. Ako možemo da vam pomognemo, ali mislim da ne možemo, tu smo ali bio bi prioritet da se nađe rešenje”, kazao je Varhelji.

“Razgovor je završen u obostranoj nadi da će saradnja biti nastavljena, a rešenje postignuto, jer trenutna situacija, kako je zaključeno, narušava imidž Crne Gore u Evropi, kao i sliku njene demokratije”, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Na upit agencije Beta o verodostojnosti medijskih navoda koji su se danas pojavili u crnogorskim medijima, o tome da je Crna Gora spremna da odloži početak primene Zakona o slobodi veroispovesti, iz Vlade Crne Gore odgovorili su da je “premijer Marković sve što je imao na tu temu rekao na konferenciji za medije sa komesarom Varhejijem”.

Na pomenutoj konferenciji za novinare, Marković je istakao da je zakon donet u skladu sa suverenim pravom Crne Gore da reguliše ovu oblast u skladu sa preporukama Venecijanske komisije koje su, kako je naglasio, ugrađene u tekst Zakona.

“Zajednički interes integracije u EU prevazilazi ostale interese i ambicije”, istakao je Marković, koji nije pominjao odlaganje primene Zakona.

Kabinet predsednika: Crna Gora bi mogla biti spremna za članstvo do 2024.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je Varheljijevu posetu kao znak ohrabrenja da će proces proširenja dobiti željenu dinamiku, a Zapadni Balkan evropsku perspektivu, saopšteno je iz Kabineta predsednika Đukanovića. U saopštenju se takođe navodi da je Varhelji označio Crnu Goru kao predvodnicu u procesu EU integracija na Zapadnom Balkanu i potencijalnu zemlju koja bi mogla biti spremna za članstvo do 2024“, kazao je Varhelji.

Poruka opoziciji: Učestvujte na izborima

U sklopu posete Crnog Gori, Marković se danas takođe sastao sa predstavnicima opozicionih partija, gde je podvukao važnost političkog pluralizma za uspeh sprovođenja evropskih reformi.

Varhelji je naglasio Crna Gora može biti uspešna ako svi na tome budu radili, prenose podgoričke Vijesti.

“Obraćam se opoziciji u cilju da učestvuju na izborima, da se ustanovi nacionalni minimum, da budemo sigurni da bez obzira ko bude u većini, da reforme budu sprovođene”, napisao je Varhelji na Tviteru.

Kako prenosi MINA, Samit EU-Zapadni Balkan, koji se u maju ove godine održava u Zagrebu, treba da bude podsticaj politici proširenja, zaključio je Varhelji.

Povezani članci

Ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana sastali se u Crnoj Gori, Dačić odsutan

EWB

Novinari na Zapadnom Balkanu suočeni sa političkim pritiscima

Emina Muminović

Karpenter: Uloga Rusije na Balkanu – ometanje evropskog i transatlantskog uticaja

EWB