fbpx
European Western Balkans
Politika

Varhelji: Vlada Srbije može brzo da sprovede reforme

Komesar Oliver Varhelji; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da Vlada Srbije, zahvaljujući velikoj većini u parlamentu, može vrlo brzo sprovesti reforme u oblasti vladavine prava i medijskih sloboda, prenosi FoNet. 

Vlada Srbije trebalo bi da ostvari i rezultat u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Prištinom, što je neophodno pre priključenja Evropskoj uniji, rekao je Varhelji tokom 20. beogradskog ekonomskog foruma.

Joksimović: Vladavina prava jedan od najvažnijih ciljeva nove vlade

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas, tokom razgovora sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Semom Fabricijem, da je nova Vlada Srbije kao jedan od najvažnijih svojih ciljeva definisala reforme koje vode bržem stupanju Srbije u članstvo u EU.

“Ovo je reformska Vlada, rešena da unapredi vladavinu prava u skladu sa preporukama EU, ekonomski rast, infrastrukturu, da omogući otvaranje novih radnih mesta i u tome nam je podrška EU ključna”, istakla je Joksimović, piše u saopštenju Vlade Srbije.

Fabrici je predao Joksimović zajedničko pismo čestitke visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja i evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Olivera Varheija u kome se naglašava potreba za nastavkom reformi u oblastima vladavine prava.

Kako se navodi, “zajedno sa normalizacijom odnosa sa Prištinom, agenda vladavine prava određuje opšti tempo pregovora o pristupanju”.

U pismu se takođe ističe jedinstvena prilika koju nudi Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji je Evropska komisija usvojila radi pospešivanja dugoročnog oporavka i privrednog rasta. Joksimović je istakla da bi održavanje političke Međuvladine konferencije do kraja godine bio još jedan važan signal da države članice EU sagledavaju odgovornu politiku Srbije, vođenu prema preporukama EU.

Joksimović je rekla i da je zahvalna EU što je iniciranjem Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan omogućila da te reforme budu praćene značajnom finansijskom razvojnom pomoći.

„Sada je vreme da se krene napred i odlučno ubrza agenda EU“, izjavio je Fabrici.

Povezani članci

Bilčik: Želim da otvoreno ukažem na zadatke koji predstoje Srbiji

EWB

Ji: Poruka Srbiji o dve stolice je bila savet, ne ultimatum

EWB

Lazarević: Srbija mora da primenjuje zakone

EWB