fbpx
European Western Balkans
Društvo

Varhelji: Zapadni Balkan uključen u mehanizam EU za nabavku medicinske opreme

Oliver Varhelji na saslušanju pred AFET-om; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska unija je zemlje Zapadnog Balkana uključila u svoj mehanizam nabavke medicinske opreme kako bi države tog regiona mogle lakše da dođu do opreme za suzbijanje epidemije koronavirusa i razmatra i pomoć iz EU fondova, izjavio je komesar za proširenje Oliver Varhelji, prenosi Beta.

EU je do sada zapadnobalkanskim zemljama odobrila 30 miliona evra pomoći za borbu protiv koronavirusa, naveo je Varhelji posle video-zasedanja šefova diplomatija EU koji su, kako je rečeno, doneli “političku odluku” o pokretanju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Evropski komesar je odgovorio na pitanje novinara da li će zemlje Zapadnog Balkana koje pregovaraju o prijemu u članstvo EU uključiti u svoje mere suzbijanja epidemije koronavirusa, umesto što im ne onemogućava da medicinsku opremu direktno kupe u Uniji.

“Mi smo u kontaktu s tim zemljama i procenjujemo njihove potrebe”, rekao je Varhelji, prenosi Beta.

Dodao je da Evropska komisija nastoji da nađe način da preinači namenu postojećih fondova EU da bi zemlje Zapadnog Balkana mogle da dobiju ta sredstva za otklanjanje ekonomske štete od krize koronavirusa.

Povezani članci

BIRODI: Mere dogovorene u dijalogu ne sprečavaju Vučićevu funkcionersku kampanju

EWB

EU za Finsku znači prosperitet

EWB

Medijsko izveštavanje o EU zavisi od političke volje

FoNet