fbpx
European Western Balkans
Evropa

Varufakis kandidat “Pokreta za demokratiju u Evropi 2025” na evropskim izborima

Janis Varufakis; Foto: Chatam House/Flickr

BERLIN – Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis vraća se u politiku, ali preko Nemačke, preneo je Rojters.

Varufakisa je njegov panevropski “Pokret za demokratiju u Evropi 2025.” danas u Berlinu odabrao kao kandidata na izborima za Evropski parlament u maju sledeće godine, navodi Rojters, dodajući da je Pokret osnovan 2016. godine sa idejom da “demokatizuje” Evropu.

“Prihvatam nominaciju, jer ona predstavlja trans-nacionalne politike koje su nam neophodne u Evropi”, rekao je Varufakis posle nominacije, predstavljajući slogan “Evropsko proleće”.

On je prisutnima poručio da mu se pridruže na panevropskom putovanju ka demokratiji u Evropi i Nemačkoj kao preduslov za prosperitet i autentičnu demokratiju.

Varufakis je u februaru 2016. predstavio u Berlinu svoj panevropski politicki pokret “Pokret za demokratiju u Evropi 2025” (Diem25), ciji je cilj, kako je tada istakao, demokratizacija kontinenta.

Varufakis je javnosti postao poznat po izrazitom protivljenju merama štednje u Grčkoj, a opisao ih je kao “fiskalno davljenje”.

Često se dok je bio ministar, podseća Rojters, sukobljavao sa tadašnjim nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom, poručivši da su centristi u Nemačkoj u opasnosti zbog mera štednje.

“Na papiru, Nemačka se davi u novcu…ali nemački narod je žrtva istih mera štednje kao i ostatak Evrope. Rezultat je manjak investicija”, rekao je danas Varufakis.

On je podneo ostavku na mesto ministra finansija Grčke 2015. godine zbog mera štednje koje su propisane Atini.

Povezani članci

Politiko: 28 ličnosti koje će oblikovati Evropu 2018.

EWB

Barijere za putovanje unutar EU se polako ukidaju

EWB

Šta piše u koalicionom sporazumu nove nemačke vlade?

EWB