Varufakis kandidat “Pokreta za demokratiju u Evropi 2025” na evropskim izborima

Janis Varufakis; Foto: Chatam House/Flickr

BERLIN – Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis vraća se u politiku, ali preko Nemačke, preneo je Rojters.

Varufakisa je njegov panevropski “Pokret za demokratiju u Evropi 2025.” danas u Berlinu odabrao kao kandidata na izborima za Evropski parlament u maju sledeće godine, navodi Rojters, dodajući da je Pokret osnovan 2016. godine sa idejom da “demokatizuje” Evropu.

“Prihvatam nominaciju, jer ona predstavlja trans-nacionalne politike koje su nam neophodne u Evropi”, rekao je Varufakis posle nominacije, predstavljajući slogan “Evropsko proleće”.

On je prisutnima poručio da mu se pridruže na panevropskom putovanju ka demokratiji u Evropi i Nemačkoj kao preduslov za prosperitet i autentičnu demokratiju.

Varufakis je u februaru 2016. predstavio u Berlinu svoj panevropski politicki pokret “Pokret za demokratiju u Evropi 2025” (Diem25), ciji je cilj, kako je tada istakao, demokratizacija kontinenta.

Varufakis je javnosti postao poznat po izrazitom protivljenju merama štednje u Grčkoj, a opisao ih je kao “fiskalno davljenje”.

Često se dok je bio ministar, podseća Rojters, sukobljavao sa tadašnjim nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom, poručivši da su centristi u Nemačkoj u opasnosti zbog mera štednje.

“Na papiru, Nemačka se davi u novcu…ali nemački narod je žrtva istih mera štednje kao i ostatak Evrope. Rezultat je manjak investicija”, rekao je danas Varufakis.

On je podneo ostavku na mesto ministra finansija Grčke 2015. godine zbog mera štednje koje su propisane Atini.