fbpx
European Western Balkans
Politika

Važno da do sredine maja ispunimo kriterijume

Sastanak u Sofiji; Foto: Bojko Borisov / Twitter

SOFIJA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Sofiji da je za Srbiju važno da do sredine maja, kada će u Bugarskoj biti održan Samit EU-Zapadni Balkan, ispuni 115 kriterijuma koje su dobile sve zemlje regiona.

On je, novinarima, preneo da je na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU u Sofiji, pored napretka zapadno-balkanske šestorke ka Uniji, bilo i nekoliko drugih bitnih tema koje su drugačije od onoga što je uobičajeno.

Istakao je da je bilo reči o tome da region treba da radi na uspostavljanju Regionalne ekonomske zone, kao i govora o ispunjavanju 115 kriterijuma koji su već date zemljama i teritoriji Zapadnog Balkana.

Mnoge zemlje, kako je konstatovao, nisu ništa ili vrlo malo uradile po tom pitanju.

„Za nas je važno da to uradimo pre polovine maja kada se u Sofiji održava veliki Samit EU i Zapadni Balkan“, naglasio je Vučić.

Ukazao je da je premijer Bugarske, zemlje koja aktuelno predsedava EU, Bojko Borisov postavio ambiciozne ciljeve u vezi povezanosti regiona.

„U nekoliko navrata govorio je o Beogradu i vezivanju Beograda za mnoge druge važne gradove u regionu, te da je potrebno da se obezbedi za to više evropskog novca“, rekao je on.

Vučić je rekao da će Srbija sama krenuti i u izgradnju autoputa Niš-Dimitrovgrad.

„Očekujemo da ljudi mogu da vide opipljive rezultate naših razgovora“, kazao je on.

Preneo je da je razgovarano i o političkim razlikama i razlikama po pitanju granica koje moraju da se reše, kao i na koji način to učiniti.

„Nije lako i jednostavno ali moramo da guramo napred“, zaključio je Vučić.

Povezani članci

Ji: Srbija da pokaže na delu da podržava viziju EU

EWB

Nova odlaganja međupartijskog dijaloga, početak tek u drugoj polovini marta?

EWB

Čološ: Ne finansirati one koji odbacuju vrednosti EU – Orbana, Vučića, Janšu…

EWB