fbpx
European Western Balkans
Evropa

Veber bez podrške socijaldemokrata i liberala za mesto predsednika EK

Novi predsednik Komisije (?): Manfred Veber; Foto: European Parliament

BRISEL – Poslaničke grupe “Socijalisti i demokrate” i “Obnovimo Evropu”, koje u Evropskom parlamentu kontrolišu 261 od 751 mesta, uskratile su podršku kandidatu Evropske narodne partije Manfredu Veberu da nasledi Žana Kloda Junkera na čelu Evropske komisije, prenosi Euractiv.

Prema izvorima briselskog portala, novi predsednici ovih grupa saopštili su ovu odluku Veberu jutros. Bez podrške socijalista i liberala, Evropska narodna partija izvesno neće biti u stanju da okupi većinu koja bi potvrdila izbor Vebera.

Grupu “Obnovimo Evropu” čine poslanici Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) i Republike u pokretu francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je još ranije izrazio protivljenje Veberovoj kandidaturi za predsednika Evropske komisije.

Kako prenosi Euractiv, predsednik Francuske se danas u Briselu sastao sa premijerima Španije i Portugala, čije partije čine značajan deo grupe “Socijalisti i demokrate”, a sastanak je najverovatnije uključivao diskusiju oko izbora Junkerovog naslednika.

Predsednika Evropske komisije kvalifikovanom većinom glasova predlaže Evropski savet, koji čine šefovi država i vlada, a potvrđuje većina u Evropskom parlamentu.

Na agendi današnjeg sastanka Evropskog saveta u Briselu nalazi se i rasprava o novim liderima EU, koji, pored predsednika Evropske komisije, uključuju i predsednika Evropskog saveta, Visokog predstavnika EU i predsednika Evropske centralne banke.

Prilikom dolaska na današnji sastanak, nemačka kancelarka Angela Merkel, čija je Hrišćansko-demokratska unija i na nacionalnom i na evropskom nivou u koaliciji sa Hrišćansko-socijalnom unijom Manfreda Vebera, izjavila je da Nemačka ostaje privržena sistemu Spitzenkandidat-a, prema kome bi Veber trebalo da bude izabran, ali da je jasno da u Evropskom savetu nema podrške za ovaj sistem.

“Može se desiti da na današnjem sastanku ne dođe do konačnog ishoda, ali to, prema mom mišljenju, nije stvar za veliku zabrinutost”, izjavila je nemačka kancelarka.

Ona je podsetila da je cilj Evropskog saveta da ime novog predsednika Evropske komisije bude poznato to prvog zasedanja novog Evropskog parlamenta, koje je zakazano za 2. jul.

“Za mene je neprihvatljivo da Evropski savet predloži osobu koja neće imati podršku u Evropskom parlamentu”, dodala je Merkel.

Povezani članci

Evropski sud pravde naređuje Poljskoj da odmah suspenduje disciplinsko veće za sudije

EWB

AKK odgovorila na Makronov poziv ka snažnijoj Evropi

EWB

Tusk: Izborom Makrona Francuzi rekli ne tiraniji lažnih vesti

EWB