fbpx
European Western Balkans
Evropa

Veber: Evropska komisija treba da bude bliža običnim građanima

Manfred Veber; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Evropa ne bi trebalo da bude institucija kojoj su jedino bitni zakonodavstvo i raspodela novca, a Brisel ne bi trebalo da bude “crna kutija” odvojena od realnosti, poruka je Manfreda Vebera, šefa grupe Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu i kandidata za predsednika Evropske komisije.

U intervjuu za podkast portala “Politiko”, Veber je naglasio razliku u radu Junkerove komisije i one koju bi on potencijalno vodio.

“Kada dođe do požara u Švedskoj i Portugalu i kada ljudi umiru u Grčkoj, mislim da bi predsednik Komisije trebalo da se pojavi tamo, da se upozna sa brigama ljudi”, istakao je on.

Da bi sproveo u život svoju viziju, Veber će prvo morati da pobedi na unutarpartijskim izborima za vodećeg kandidata, koji će potom biti predložen za predsednika Komisije ukoliko EPP pobedi na izborima u maju. Ovaj izbor izvršiće se na kongresu u Helsinkiju od 7. do 9. novembra.

Prvi izazov za Vebera biće osvajanje više glasova od bivšeg premijera Finske Aleksandra Staba, koji takođe želi da postane takozvani Spitzenkandidat EPP-a.

Jedna od Stabovih prednosti u odnosu na Vebera, kako se navodi, jeste činjenica da članicama EU neće biti po volji da i predsednik EK dolazi iz države koja već dominira evropskim institucijama – Nemačke.

Veber, član konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU), pokušao da otkoloni ovu zabrinost. “Ja sam Bavarac, a to je pomalo specifično. Bliži mi je Milano nego Berlin.”

Još jedna linija razdvajanja između Staba i Vebera jeste čvršći stav potonjeg prema evropskim vrednostima.

„Kada se radi o vrednostima, postoje samo dve opcije, ili ste sa nama ili niste“, izjavio je Stab nedavno, aludirajući na slučaj mađarskog premijera Viktora Orbana, čiji je Fides jedna od članica Evropske narodne partije. I na ovo je Veber pružio odgovor.

“Mađarska mora da se pokrene, Viktor Orban mora da krene u drugom pravcu. Zbog toga u potpunosti podržavamo Komisiju u ovom pitanju i zalažemo se za proceduru po članu 7. Ja sam glasao za. Mađarska i Fides moraju da shvate da stvari treba da se menjaju. S druge strane, član 7 je početak dijaloga”, rekao je Veber.

Evropski parlament je prošlog meseca pokrenuo proceduru po članu 7 Ugovora o Evropskoj uniji, koja može da se završi suspendovanjem glasačkih prava Mađarskoj zbog optužbi o kršenju vrednosti na kojima EU počiva. Istovremeno su ojačali glasovi u prilog izbacivanju Orbanovog Fidesa iz Evropske narodne partije iz istog razloga. Veber je, za sada, protiv ovog poteza.

 

Povezani članci

Malta predlaže novo rešenje za raspodelu migranata u EU

EWB

COVID-19 u Evropi: Usporavanje pandemije na kontinentu, dogovorena ekonomska pomoć

EWB

Mađarska i Poljska blokirale usvajanje budžeta EU

EWB