fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Veber: Merkel će ovoga puta više govoriti, a manje slušati

Bodo Veber: Foto: RFE/RL (Midhat Poturovic)

BRISEL – Visoki saradnik berlinskog Centra za demokratizaciju politike Bodo Veber očekuje da će nemačka kancelarka Angela Merkel saopštiti danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću stav nemačke vlade o okviru i pravcu predstojećih briselskih pregovora, to jest o sadržini budućeg obuhvatnog sporazuma.

Ovog puta, Merkel će govoriti, a Vučić slušati, veruje Veber i ističe da činjenica da predsednik Srbije putuje u Berlin da se sastane s kancelarkom, samo mesec dana nakon njihovog poslednjeg sastanka u nemačkoj prestonici, “govori sama za sebe”.

Značajno je, kaže nemački ekspert, i to što je Vučić odložio najavljeno objavljivanje pregovaračke pozicije Srbije na predstojećim pregovorima o obuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, dok se ne vrati iz Berlina.

“Kada su se Merkel i Vučić sastali prošlog meseca, kancelarka je tada još bila premijerka u prelaznoj vladi, te je stoga više slušala, nego što je govorila. Ovoga puta, može se očekivati da će Merkel govoriti, dok će Vučić slušati”, rekao je Veber za Tanjug i portal European Western Balkans.

Može se, smatra Veber, za izvesnom sigurnošću očekivati i da će kancelarka Vučiću iza zatvorenih vrata saopštiti kakav je stav nemačke vlade o okviru i pravcu predstojećih briselskih pregovora, to jest o sadržini budućeg obuhvatnog sporazuma.

“U svakom slučaju,očekujem da Merkel konačno kaže Vučiću da treba da prestane da lobira u korist bilo kakvih ideja o razmeni ili podeli teritorija i da prestane da iscrtava mape”, navodi ovaj analitičar, koji se naročito bavi pitanjima Zapadnog Balkana i spoljne i bezbednosne politike Nemačke i EU.

Veber smatra i da kancelarka, zasad, neće javno izneti te poruke, kako bi srpskom predsedniku dala šansu da “preokrene kurs”, odnosno napusti “spin” kojeg se drži otkako je, prošlog leta, u Briselu najavljena nova faza dijaloga.

Povezani članci

[VIDEO] Sumnje su počele

EWB

Bilčik očekuje od Saveta EU da obrati pažnju na kvalitet predstojećih izbora u Srbiji

EWB

Otvorena poglavlja 7 (Intelektualna svojina) i 29 (Carinska unija)

EWB