fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Veber: Nemačka će sprečiti razmenu teritorija

Bodo Veber; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BERLIN – Ukoliko zaista dođe do dogovora o prekrajanju granica Kosova po etničkom principu, Nemačka to neće dozvoliti, ocenio je Bodo Veber, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina.

“U ekstremnom slučaju, ako dođe do konflikta, Berlin će stopirati proces pristupanja Srbije, kao i Kosova Evropskoj uniji”, izjavio je Veber za Dojče vele.

On je istakao da je kancelarka Angela Merkel, prilikom nedavnih poseta zvaničnika iz regiona, najpre predsedavajućeg Veća ministara BiH Denisa Zvizdića, a potom i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, stala na stranu teritorijalnog integriteta sadašnjih granica.

Prema Veberovom mišljenju, Visoka predstavnica EU Federika Mogerini dovela je dijalog, koji se od 2013. sigurno kretao u pravcu normalizacije odnosa u okviru postojećih granica, u krizu.

„Rezultat te krize je da su pale sve crvene linije, odnosno da se ne reaguje na prelazak crvenih linija, što govori o slabosti EU”, rekao je on.

Veber nije iznenađan odsustvom protivljenja ovakvom rešenju iz Vašingtona. Predsednik Tramp je, ističe on, od dolaska na vlast radio na rušenju poretka na kome je Zapad “30 godina mukotrpno zajednički radio”.

Reakcije EU i SAD, smatra Veber, demonstrirale su „slabost Zapada u odnosu na sve moguće nacionaliste na Balkanu. Oni su se, odmah nakon Trampove pobede, ponadali da će ispuniti svoje nacionalističke agende iz devedesetih.”

Nemačka će, međutim, ostati na strani multietničkih granica sa snažnim pravima za manjine, i to je ključno za ovu diskusiju, zaključio je on.

Povezani članci

Merkel: Podržavamo razgovore, ali teritorijalni integritet je bitan

EWB

Prelec za “Politiko”: Zapad bi trebalo da podrži razmenu teritorija Srbije i Kosova

EWB

Održan ekspertski sastanak u Briselu, međusobne optužbe za nekonstruktivnost

FoNet