fbpx
European Western Balkans
Politika

Veber: Učinićemo sve da Srbiji damo kredibilnu evropsku perspektivu

Manfred Veber u Beogradu, konferencija za medije; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Dolazak predstavnika Evropske narodne partije (EPP) u Srbiju odmah po stupanju na dužnost nove Komisije, pokazuje da je za tu grupaciju evropska perspektiva zemalja regiona jasna i očigledna, poručio je lider EPP Manfred Veber.

„Moja i naša poruka je da je Srbija veliki prijatelj i učinićemo sve što možemo da Srbiji damo jednu kredibilnu evropsku perspektivu“, rekao je Veber nakon razgovora sa predsednikom Srbije, prenosi Tanjug.

On je podsetio da je juče na dužnost stupila nova Evropska komisija, koja je, kaže spremna za rad u narednih pet godina.

„Zato je sjajno da odmah na početku, predstavnici EPP dođu u Beograd i pokažu spremnost za evropsku perspektivu, koja je jasna, očigledna i za nas ključan element za budućnost“, naglasio je Veber.

Govoreći o procesu evropskih integracija Srbije, Veber je kazao da je veoma važna modernizacija zemlje, borba protiv korupcije, sloboda medija, vladavina prava, nezavisnost institucija, jer su to sve zajedničke vrednosti.

„Sve su to osnovne ideje koje delimo. Ono što nas približava nije samo da postanete član EU već da vidimo spremnost da se svi koraci i sprovedu kako bi građani Srbije mogli da žive u savremenom društvu. Imamo tehničke detalje, ali je mnogo važnija spremnost za promene“, naglasio je Veber.

Naveo je i da sam taj proces nije automatski i da je „sve stvar angažmana“, odnosno, da EU mora da uradi svoj domaći zadatak jer se i sama suočava sa stalnim izazovima, demokratskim procedurama, dodajući da su EU i Srbiji zajedničke ideje i evropski način života i da za to moraju da se bore.

Kako prenosi Tanjug, na pitanje da li će se tokom posete Beogradu sastati sa predstavnicima opozicije Veber je odgovorio da će imati sastanak sa svim političkim snagama u Srbiji.

Lider EPP smatra da je poslednja odluka Evropskog saveta da se blokira početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila velika, istorijska greška, koja nanosi štetu procesu proširenja, regionu i samoj EU.

„Što se tiče moje grupacije, sve vlade u Savetu su podržale početak pregovora sa Severom Makedonijom i Albanijom, ali su druge političke sile to prekinule i za nas je to velika greška“, zaključio je Veber.

Povezani članci

Poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta na debati u Strazburu

EWB

Kurc: Zapadni Balkan zaslužuje članstvo u EU

EWB

Fon Kramon: Srbiji nisu postavljani ultimatumi oko francusko-nemačkog plana

EWB