fbpx
European Western Balkans
Politika

Veber: Zapadni Balkan nikad nije bio prioritet EU

Bodo Veber; Foto: RFE/RL (Midhat Poturovic)

BEOGRAD – Zapadni Balkan nikada nije bio prioritet Evropske unije, u poređenju sa drugim problemima sa kojima se Unija suočavala, ocenio je Bodo Veber iz Saveta za demokratizaciju.

Veber je u razgovoru za portal European Western Balkans rekao da je Evropska unija “na autopilotu” kad je reč o proširenju.

Navodeći da već deceniju upozorava na ruski uticaj u regionu, on kaže da su SAD pre desetak godina prepustile Evropskoj uniji liderstvo na Balkanu, da se, međutim, Zapad “nije pokazao”, te da je taj vakuum iskoristila Rusija.

To je, navodi, postalo evidentno kada je Moskva počela da podržava jednog čoveka koji je prvi identifikovao i eksploatisao taj “vakuum” u liderstvu – predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Veber kaže i da će EU moći da se usprotivi ruskom uticaju ukoliko razvije političku volju i strategiju.

Navodi i da ruski uticaj na Zapadnom Balkanu nije toliko značajan kad je reč o ekonomiji, budući da je, primera radi, trgovinska razmena Srbije i Rusije marginalna u poređenju sa razmenom Srbije i EU.

Rusija, dakle, ne može mnogo da ponudi u materijalnom smislu, ali zato može u ideološkom, navodi Veber.

Kad je reč o odnosu administracije novog američkog predsednika Donalda Trampa prema Balkanu, Veber kaže da se još ne zna kakva će biti američka politika prema regionu, ali da se ne zna kako će izgledati politika ni prema EU, Rusiji ili NATO.

“Mislim da će se američka politika podrške EU na Zapadnom Balkanu manje više nastaviti i stabilizovati u budućnosti”, kaže Veber.

Govoreći o ulozi Nemačke na Zapadnom Balkanu i Berlinskom procesu, Veber kaže da je tokom tog procesa napravljen pomak u saradnji među premijerima, vladama, ali da su rezultati ograničeni u poređenju sa onim što je planirano.

Povezani članci

Joksimović: Poglavlje 35 nije zamena za dijalog Beograda i Prištine

EWB

Server: Nisam siguran da je Beograd spreman na reciprocitet

EWB

Mej: Srbija je ključna za stabilnost u regionu

EWB