fbpx
European Western Balkans
Region

Večernje novosti: Mini Maršalov plan za Balkan

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Nemačka je pripremila mini Maršalov plan za Balkan koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona, a na neki način bi bio kompenzacija za dugo čekanje na punopravno članstvo u Evropskoj uniji, pišu Večernje novosti, pozivajući se na diplomatske izvore.

Prema tom listu, ovaj predlog Berlina uskoro će se naći na stolu Evropskog saveta u Briselu, koji bi trebalo da ga odobri i odredi poseban fond za balkanske države.

Pomenuti plan nazvan je “Berlin plus”, a novac za njegovu realizaciju trebalo bi da između ostalih, obezbede Evropska ekonomska zona (EEA) koju čine sve zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu (EFTA), kojoj uz navedene države, pripada i Švajcarska.

Sume još nisu poznate, jer bi tek trebalo da se organizuju donatorske akcije, ali bi, zbog obima projekata, svakako trebalo da budu značajne.

Ideja je da se od našeg regiona u kratkom roku od nekoliko godina stvori atraktivan ekonomski prostor.

Fondovi bi, između ostalog, mogli da se koriste i za osnivanje novih firmi.

Kako pišu Novosti jedan od ciljeva je i da se Zapadni Balkan premreži infrastrukturnim vezama kao što su autoputevi koji bi spojili Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom ili Beograd s Tiranom, preko Prištine.

Evropska unija bi na ovaj način dobila obučene radnike i tehnološki pripremljen region, a cilj je i da se povećanjem standarda Zapadni Balkan više približi evropskim partnerima.

Namera je da se tako “preskoči” neizvestan period od sledećih nekoliko godina u kome EU, pritisnuta mnogobrojnim krizama, ne namerava da se dalje širi.

Jak razlog za aktiviranje “Berlina plus” je i smanjenje tenzija u regionu.

Za Nemačku Zapadni Balkan ima veliki bezbednosni značaj, navodi se u tekstu.

Prilika da se nešto konkretnije uradi po pitanju “Berlina plus” biće već sredinom sledećeg meseca, kada se u Trstu održava redovni godišnji samit o Zapadnom Balkanu, pišu Novosti.

Povezani članci

Za prekogranične projekte 17,2 miliona evra

EWB

Ivo Josipović predsednici Grabar Kitarović: Podržite REKOM

EWB

Severna Makedonija dobila novu Vladu, Srbija još čeka

EWB