fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Vejvoda: Grenelova akcija razbudila EU, aktivirala se u vezi s Kosovom

Ivan Vejvoda; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak predsednika Kosova Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom neće biti prepreka za njegov nastavak, prenosi FoNet.

Vejvoda je ocenio da se promene u dijalogu odnose na Evropsku uniju, jer se posle aktivnosti specijalnog predstavnika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i EU “razbudila i postala mnogo aktivnija”.

“Ovo što je ambasador Grenel podstakao i što se stvarno događa, dovelo je od toga da se Evropa razbudila i odjednom postala mnogo aktivnija, s obzirom da je organizovala sastanke u Briselu pre neki dan i svi govore da će biti uskoro sastanak u Parizu, u formatu kakav je bio u Berlinu, gde su domaćini bili kancelarka Merkel i francuski predsednik Makron”, istakao je Vejvoda.

Odgovarajući na pitanje da li je neophodna saradnja SAD i EU na pitanju Kosova, visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču je istakao da to mora biti zajednička inicijativa, odnosno zajednički proces.

“Bez SAD to neće ići s obzirom na njenu ulogu u poslednjih 30-ak godina u ovom regionu”, kazao je Vejvoda i dodao da SAD svojim uticajem u međunarodnim finansijskim institucijama može da pomogne da se stvori značajan ekonomsko-finansijski paket koji bi pomogao kada se sporazum postigne da se pospeši razvoj u Srbiji i na Kosovu, dok Evropa može da pomogne da se podstakne regionalna ekonomska saradnja.

Povezani članci

Poruke iz Albaha: Vučić i Tači traže podršku za svoje rešenje

EWB

Tači: Konačni dogovor do kraja marta 2019.

EWB

Marsijak: Etničke granice protivne su etici evropskih integracija

EWB