fbpx
European Western Balkans
Društvo

Vejvoda: Za Zapadni Balkan EU je samo prednost

Ivan Vejvoda; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Za male zemlje kao što je Srbija i male regione kao što je Zapadni Balkan, Evropska unija je samo prednost i velika šansa, poručio je Ivan Vejvoda, naučni saradnik na Institutu za humanističke nauke u Beču, na predavnju “Budućnosti Evrope” u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju.

Objašnjavajući značaj EU integracija za sve zemlje regiona, Vejvoda ističe da velike zemlje, koje su dugo članice Evropske unije ne vide šta znači ostati izvan njenih granica.

“Nije gore nego što je bilo, ali nije ni lako”, rekao je Vejvoda, dodajući da i pored krize u kojoj se nalazi,  Evropska unija je uvek prednost.

On ističe da u Evropi koja se sučava sa razdvanjem sever-jug i zapad istok, kao i sa spoljnim izazovima, od suštinske je važnosti stvoriti prostor za razumevanje i dovesti ljude iz različitih krajeva Evrope da međusobno razgovaraju.

Vejvoda je rekao da u Evropskoj uniji jeste primetan rast populizma i desnice, ali da su izbori za Evropski parlament ipak pokazali dominantno pro-evropsko opredeljenje evropskih građana.

On objašnjava da je Bregzit bio prekretnica za Evropsku uniju, jer nijedna zemlja članica ne razmišlja o izlasku kao rešenju, već samo o reformi.

“Bregzit pokazuje kolike su teškoće sebe izvesti iz konteksta EU”, zaključuje Vejvoda.

Program “Budućnosti Evrope” osmišljen je da istraži neke od ključnih rizika i problema sa kojima se suočavaju Evropa i njen liberalni demokratski poredak. Nalazi programa bi trebalo da oblikuju praktične odgovore i rešenja za koja bi se zalagala pan-evropska mreža partnera.

Povezani članci

Srbija i dalje daleko od kvalitetne politike zaštite prava potrošača

EWB

Fabrici posetio Prajd info centar: Još puno posla za zaštitu prava LGBTI osoba

EWB

[MLE] Ðukić: Izazovi EU su i izazovi Zapadnog Balkana

EWB