fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Vel Sek: Poljski prioriteti u okviru Berlinskog procesa su ekonomija, povezanost, civilno društvo i bezbednost

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Poljske

BEOGRAD – Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Šimon Šinkovski vel Sek rekao je da se program samita Zapadnog Balkana koji se održava početkom jula u Poznanju, zasniva na ekonomiji, povezanosti, građanskom društvu i bezbednosti.

Kako je rekao u intervjuu za Juropijen vestern Balkans (EWB), u srcu programa samita biće ekonomija.

Originalni intervju na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

Zbog toga će biti, 4. jula, održan Poslovni forum EU-Zapadni Balkan s ciljem obezbeđivanja prostora za umrežavanje preduzetnika i platformi za biznis, zvaničnika i civilnog društva.

Upitan šta zemlje Zapadnog Balkana mogu da nauče iz poljskog iskustva kada je u pitanju evropska integracija, Vel Sek kaže da primer Poljske “jasno pokazuje da je pristupanje težak proces, ali vredan svih napora”.

Kako je rekao, Poljska je postigla ogroman uspeh u proteklih 30 godina, a pristupanje EU bilo je ključni deo toga.

“Kao prvo, tokom naše transformacije iz komunističkog sistema u funkcionalnu tržišnu ekonomiju i demokratiju sproveli smo mnoge izazovne reforme. Postoje najbolje prakse i naučene lekcije koje smo spremni da podelimo sa Zapadnim Balkanom”, rekao je Vel Sek.

On je rekao i da Poljska u 2019. godini slavi 15. godišnjicu pristupanja EU, što će biti, istakao je, dobar politički signal i inspiracija kako zapadnobalkanskim društvima tako i vladama.

Na pitanje da li bi trebalo vladavinu prava uvrstiti u dnevni red samita, Vel Sek kaže da je cilj Berlinskog procesa fokus na manje tematske oblasti u okviru kojih se sprovode konkretni projekti za dobrobit čitavog regiona Zapadnog Balkana.

“Upravo iz ovog užeg, veoma pragmatičnog pristupa proizlazi dodatna vrednost Berlinskog procesa”, rekao je on i dodao da su zbog toga prethodna predsedništva i sadašnje poljsko predsedništvo pokušali da zadrže taj karakter, “a ne da ga razvodne uključivanjem previše novih područja interesa”.

“To ne menja činjenicu da dobro upravljanje i vladavina prava treba da ostanu u samom vrhu prioriteta kako država članica EU, tako i zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, ali po našem mišljenju proces proširenja koji predvodi Komisija je najbolji okvir za rešavanje pitanja vladavine prava”, naglasio je on.

Tokom Bečkog samita 2015. godine potpisana je Deklaracija o regionalnoj saradnji i rešavanju bilateralnih sporova, a od tada do danas je bilo malo pomaka, izuzev postizanja Sporazuma iz Prespe i finalizacije graničnog spora između Crne Gore i BiH, ocena je novinara EWB.

Na pitanje zašto Poljska izbegava da da doprinos u oblasti rešavanja bilateralnih sporova, Vel Sek je rekao da nije saglasan sa takvom ocenom.

“Upravo suprotno – bilateralna pitanja će biti glavna tema sastanka ministara spoljnih poslova berlinskog procesa, koji se održava od 11. do 12. aprila u Varšavi”, rekao je Vel Sek.

Podseća da je Poljska, i pre pristupanja Berlinskom procesu, podelila svoje iskustvo pomirenja i najbolje prakse sa mladima Zapadnog Balkana na poljsko-nemačkom seminaru “Pomirenje i sećanje” u poljskom gradu Kžizovi.

On je najavio i da tokom predsedavanja Berlinskim procesom, Poljska planira da organizuje prvi Forum gradova i regija koji će se održati u Žešovu, u Poljskoj od 4. do 6. juna ove godine.

Moto Foruma je “Investiranje u Zapadni Balkan – Investiranje u Evropu”, rekao je Vel Sek i naveo da će glavne teme za rasprave uključivati razmenu iskustava iz procesa pristupanja EU i prekogranične saradnje.

Posebna pažnja biće usmerena na ulogu lokalnih i regionalnih vlasti u jačanju njihovog društveno-ekonomskog razvoja, rekao je Vel Senka za EWB.

Povezani članci

[VIDEO] Mondoloni: Francuska želi jaku Evropu i jaku Srbiju u EU

EWB

Zagađenje i politika: Čist vazduh kao luksuz

Jovana Georgievski

Ekonomska, bezbednosna i politička saradnja u fokusu Londonskog samita

EWB