fbpx
European Western Balkans
Evropa

Verhofštat predložio savez, Makron odbio

Emanuel Makron; Foto: Bulgarian EU Presidency / Flickr / Nikolay Doychinov

BRISEL – Lider Saveza evropskih liberala i demokrata (ALDE) u Evropskom parlamentu Gaj Verhofštat izjavio je prekjuče da želi zajednički nastup sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom na predstojećim izborima za evropske poslanike. Makronov saradnik Kristofer Kastane, međutim, odbio je saradnju.

Kako prenosi EURACTIV, Verhofštat je, nakon sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana i italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija, predložio savez sa francuskim predsednikom, kako bi formirao snažnu pro-Evropsku alternativu “nacionalističkim populističkim snagama”.

Predsednik Makron i njegova partija “Republika u pokretu” (La République en Marche) izgradili su reputaciju zastupnika liberalne, čvršće integrisane Evrope (ili barem njenog jezgra), nasuprot rastućim evroskeptičnim partijama.

Prema Verhofštatovoj viziji, ALDE i REM trebalo je da nastupaju zajedno u predizbornoj kampanji, sa tim što bi svaka partija zadržala svaju posebnost i identitet. ALDE je bio spreman i da napusti koncept Spitzenkandidat-a, koji je Makron kritikovao.

Međutim, nakon Verhofštatove izjave oglasio se Kristof Kastane, izvršni direktor Makronove partije. On je za Rojters rekao da REM “nije spremna za savez”.

Makron je već najavio učešće na izborima za Evropski parlament, a Kastane je, podseća EURACTIV, tokom leta obilazio Evropu prikupljajući potencijalne saveznike. Tom prilikom sastao se i sa Verhofštatom. Ipak, bar za sada, politička volja za savez ne postoji.

Povezani članci

U Strazburu u EP odata počast Helmutu Kolu

EWB

Bledski strateški forum 4. i 5. septembra

EWB

EU usvojila mere za borbu protiv terorizma

EWB