fbpx
European Western Balkans
Evropa

Verhovštad: Britanija dobrodošla da promeni mišljenje i ostane u EU

Gi Verhofstat; Foto: AP/Jean-Francois Badias

STRAZBUR – Britanija je dobrodošla da promeni svoje mišljenje i ostane u Evropskoj uniji, ali ne treba da očekuje budžetske popuste niti izuzetke u odnosu na pravila EU, izjavio je danas koordinator Evropskog parlamenta za Bregzit Gi Verhofštad.

“Juče, Emanuel Makron, novi predsednik Francuske, govorio je o tome da su vrata otvorena, da će ukoliko Britanija promeni mišljenje naići na otvorena vrata”, rekao je Verhovštad, preneo je Rojters.

“Slažem se, ali poput Alise iz Zemlje čuda, ne sva vrata u isto vreme. To će biti sasvim nova vrata, sa novom Evropom, Evropom bez popusta, bez kompleksnosti, sa realnim moćima i jedinstvom”, rekao je on.

Ministar inostranih poslova Danske Anders Samuelsen izjavio je ranije danas da je otvoren za ideju da Velika Britanija ostane punopravna članica Evropske unije ukoliko promeni svoju odluku oko napuštanja evropskog bloka.

“Ako sutradan dođe do preokreta i kažu da žele da budu deo svega toga, Danska je veoma otvorena prema toj ideji”, rekao je Samuelsen.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je juče, nakon susreta sa britanskom premijerkom Terezom Mej, da su vrata za ostanak Britanije u Evropskoj uniji još uvek otvorena.

“Naravno, vrata su uvek otvorena sve dok se pregovori o Bregzitu ne završe”, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu, prenele su agencije.

On je ipak dodao da su odluku o Bregzitu doneli britanski građani suvereno i da on to poštuje, ali da bi voleo da pregovori počnu što pre.

Sa evropskog stanovišta, sve dok se pregovori ne završe, postoji mogućnost da se promeni smer događaja, naveo je Makron.

Mej je rekla da, uprkos njenim nastojanjima da formira vladu posle izbora, vremenski okvir za Bregzit ostaje “na kursu” i da će razgovori početi sledeće nedelje.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je u utorak da će Velika Britanija biti dobrodošla u Evropsku uniju, ukoliko odluči da ne želi da izađe iz tog bloka.

On je agenciji Blumberg kazao da je britanska vlada ta koja odlučuje o Bregzitu.

Upitan da li bi vlada mogla da povuče odluku da napusti EU, Šojble je kazao da “nije od pomoći” da se spekuliše da li će se to dogoditi ili ne.

“Britanska vlada rekla je da će se pridržavati Bregzita. Tu odluku poštujemo, međutim ako žele da promene odluku, naići će na otvorena vrata”, rekao je Šojble.

Portparol Tereze Mej Džejms Slak, rekao je povoodom te izjave nemačkog ministra da je narod Britanije glasao da napusti EU, kao i da će se vlada pridržavati te odluke.

Povezani članci

Ton iznet u pismu Mej EU pozdravljen

EWB

Pju centar: Raste podrška građana država članica EU

EWB

Dva meseca do evropskih izbora: Šta kažu istraživanja?

EWB