fbpx
European Western Balkans
Društvo

WFD: Politički život u Srbiji određen interesima, a ne istinskom političkom raspravom

Beograd; Foto: Pixabay / Djordje Jovanovic

LONDON – U Srbiji je prisutan visok stepen nepoverenja građana u demokratske procese u zemlji, pokazalo je novo istraživanje Vestminsterske fondacije za demokratiju (WFD) za Srbiju sprovedeno u februaru 2020. godine uoči izbijanja koronavirusa i neposredno pre uvođenja vanrednog stanja.

Prema rezultatima istraživanja 80% građana Srbije smatra da glasanje neće promeniti situaciju u zemlji, dok je 60% istaklo da ne veruje nijednom političaru. Istovremeno, više od 60% ispitanika reklo je da povremeno ili ozbiljnije razmišljaju o odlasku iz zemlje.

Kako su naveli u WFD, Srbija ima jednu od najviših stopa iseljavanja mladih u regionu Zapadnog Balkana.

Izveštaj iznosi stavove ispitanika i vrednosti građana Srbije i fokusira se na pitanja poverenja u institucije, političare, političku otuđenost kao i motive i uzroke sve uočljivijeg trenda odlaska mladih iz Srbije.

Na pitanje o svom stavu prema članstvu u političkim strankama, 80% smatra da je članstvo važno za njihovu karijeru, a 47% bi glasalo za stranku sa kojom se ne slažu ukoliko bi ta stranka zaposlila člana svoje porodice.

“Ove brojke pokazuju da je politički život u zemlji visoko određen zajedničkim interesima, a ne istinskom političkom raspravom. Istraživanje takođe pokazuje da su slobode i socijalna nepravda građana najjača motivacija za angažovanje građana, dok su međunarodna i regionalna pitanja niža. Siromaštvo u zemlji ocenjeno je kao pojava sa najvećim negativnim uticajem na život u Srbiji. Više od polovine ljudi misli da se iseljavanjem može smanjiti povećavanje životnog standarda u zemlji”, pokazalo je istraživanje.

Njihova prethodna studija pokazala je da ovaj problem košta Srbiju oko 1,2 milijarde evra godišnje, a WFD je otkrila da postoji direktna veza između visoke stope iseljavanja mladih i njihovog političkog otuđenja.

Povezani članci

Debata o perspektivama EU integracija na FPN: Politika proširenja nema zamenu

EWB

Održana konferencija „Evropska unija i Zapadni Balkan: Kako učiniti proces proširenja verodostojnijim?“

EWB

Učešće u mirovnim misijama EU

EWB