fbpx
European Western Balkans
Politika

Gabrijel: Sviđa nam se put kojim ide Srbija

Aleksandar Vučić i Zigmar Gabrijel; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

BEOGRAD – Vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel istakao je danas da je Srbija, uprkos svim zahtevima Evropske unije, ostala na kursu evrointegracija, zahvaljujući, kako je primetio, radu vlade premijera Aleksandra Vučića, koja evropske standarde nije predstavljala kao nametnute, već kao standarde u interesu zemlje i građana.

“To je od velikog značaja i dobro za građane Srbije”, rekao je Gabrijel na zajedničkoj pres konferenciji sa Vučićem.

On je čestitao premijeru “jasnu pobedu na predsedničkim izborima” i ukazao da to nosi i posebnu odgovornost, da zemlju nastavi da vodi u istom pravcu.

Naravno, dodao je, ima još dosta posla na tom putu, u oblasti vladavine prava, pouzdanog pravosuđa, borbe protiv korupcije i dobre javne uprave, kako bi se stvorile još bolje okolnosti za investitore, te kako bi i građani počeli da osećaju dobrobit.

Veoma je bitno nastaviti proces reformi da bi Srbija bila atraktivna i donela dobit svojim građanima, istakao je.

On je istakao da je za poštovanje to što su ljudi ovde uprkos teškim životnim okolnostima prihvatili izazov reformi.

“Treba odati poštovanje tim ljudima, i upravo stoga preuzeti odgovornost da Srbija ide napred”, rekao je vicekancelar.

On je istakao da je Srbija za Nemačku država koja se zalaže za stabilnost u celokupnom regionu, te da je usmerena ka Evropskoj uniji.

“Zahvaljujući radu vaše vlade znamo da ste garant stabilnosti u regionu, a Nemačka oseća kao svoju obavezu da zemlje Balkana prati na putu ka EU”, rekao je Gabrijel.

Srbija je zemlja od ključnog značaja za stabilnost na zapadom Balkanu i nama se sviđa put kojim Srbija ide, poručio je Gabrijel.

“Nama se sviđa put kojim Srbija ide i ponavljam, ako pogledate druge zemlje zapadnog Balkana vi vidite da smo u opasnosti, jer su neke opasne tendencije, za koje smo mislili da su nestale, ponovo oživele u nekim delovima Balkana. Stari demoni se bude, a Srbija se jako trudi da da se to ne desi i na tome predano radi i sa susedima”, primetio je Gabrijel.

Zato je, kaže, i pošao na balkansku turneju, odmah nakon Beograda ide u Prištinu, a nešto kasnije u Albaniju, a dogovor je, dodao je, da političari iz Evrope, kad god neko to može, putuju u zemlje Zapadnog Balkana i nude pomoć, prate reformske procese.

“Srbija je zemlja od ključnog značaja za stabilnost u regionu”, zaključio je Gabrijel.

On je rekao da će nemačke kompanije, o kojima je govorio premijer Vučić, doneti dobro srpskim građanima, ali da bi one došle potrebno je znati koji pravni okviri ovde vladaju.

“Pre svega treba dovesti nemačka srednja preduzeća. To su hiljade malih preduzeća koja treba da dođu u vašu zemlju, ali ne žele kompleksne uslove za investiranje. Zato je bitno da nastavite proces reformi, kako bi vaša država postala atraktivna i za ove kompanije”, istakao je Gabrijel.

Nemački ministar je istakao da je saradnja Srbije i Nemačke jednako važna za obe države, te da će doneti mnogo dobrog.

Izborna pobeda, kako smatra, predstavlja i veliku odgovornost za Vučića, koji treba da nastavi da rešava brojne probleme i sprovodi bolne reforme.

Govoreći o protestima, Gabrijel je rekao da je i to deo demokratije, ali da je najvažnije da se održavaju kao mirni, te da Vlada Srbije svojim ponašanjem prema tim protestima pokazuje da je i te kako stabilna zemlja.

“Nemačka će biti uz Srbiju i pratiti je na njenom putu ka EU”, istakao je Gabrijel.

Povezani članci

Ponovo aktiviran Budžetski fond za nacionalne manjine

EWB

Fajon o međustranačkom dijalogu: Nismo zadovoljni dogovorom, ali učinili smo sve

EWB

Šutanovac pisao EU o gašenju Vanjskih, Brnabić: Država ne može da finansira lokalne medije

EWB