fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Video

[VIDEO] Burazer: Vlast relativizuje kritiku EU, a ona je za Srbiju vrlo važna

BEOGRAD – “Jasno je da svi dokumenti koji dolaze iz EU ukazuju na te probleme koji su usvojeni kao amandmani u Evropskom parlamentu. Vlast relativizuje kritiku, a ona je za Srbiju vrlo važna”, smatra Nikola Burazer sa portala European Western Balkans.

Kako je rekao Burazer, ti pokušaji vlasti ne predstavljaju ništa novo i podseća da je već bilo pokušaja da se kritika EU prikaže kako politički motivisana, neutemeljena ili kao proizvod loših namera određenih poslanika.

„Mi smo već videli da se neke rekacije iz EP tumače na taj način. To nije iznenađenje, samo je bilo pitanje kada će se u izveštaju EP naći takve ocene, a ocene iz oktobra su bile loše i tada je vlast rekla da su kritike neutemeljene“, podsetio je Burazer.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kritikovao je amandmane na izveštaj EP o Srbiji, rekavši da „ciljaju lično predsednika Aleksandra Vučića“.

„To je pokušaj da se prikaže kao zlonamerna kritika koju iznose poslanici u EP, za koje se tvrdi da su motivisani ličnim razlozima ili da se našteti Srbiji, raznih izjava je bilo, kritika i na račun Fon Kramon, oštrih izjava prema Tanji Fajon. Umesto da se prepozna njen legitimitet i kritika shvati ozbiljno, bili su pokušaji da se skrene na temu položaja Srba u Sloveniji i da se prokaže kao nastavak slovenačke antipolitike prema Srbiji. Ako pogledamo druge izveštaje, poput Fridom hausa, nemoguće je govoriti da kritike nisu utemeljene“, smatra on.

Burazer smatra da se evropske integracije Srbije predstavljaju na način kako to odgovara vlasti.

„Šalju se poruke kako je Srbija šampion u ekonomskom razvoju, da smo šampioni u vakcinisanju, kaže da Srbija sproije napreduje ka EU jer postoji nespremnost s druge strane, ili da je Srbija pod pritiskom jer ne postiže sporazum s Kosovom i u tom narativu krike iz Brisela su neutemeljene, a Srbija radi sve dobro. U taj šablon upadaju rekacije na izveštaj EP“, navodi.

Afere Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija morale bi da budu razrešene, kao slučajevi koji izazivaju veliku pažnju javnosti, a neophodno je i doći do pravde u slučaju rušenja Savamale u Beogradu, navodi se u jednom od usaglašenih amandmana na izveštaj poslanika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika o Srbiji.

„Teško je reći da li će jedan od tih primera da našteti Srbiji, bilo koje od tih pitanja može da ispadne iz fokusa. Pojavljivanje tih afera pokazuje nespremnost države da se pozabavi borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, to je zabrinjavajuće. Primer Savamale se pominje u nekoliko izveštaja. Savamala nije razrešena pet godina, tadašnji premijer je rekao da zna ko stoji iza rušenja, nakon toga se ništa nije dogodilo i to što ne znamo ko je rušio govori da institucije ne rade svoj posao. To je ključna poruka, bilo koja afera može da se izostavi u narednom izveštaju, ali suština je da li država rešava afere i da li ih rešava na odgovarajući način“, dodaje Burazer.

On je podsetio da smo i prošle godine imali oštre ocene o izborima u Srbiji i naglasio da pažnja sa problema neće nestati.

„Grupacije poslanika će nastaviti da pomno prate situaciju u Srbiji, dosta govori kakva je situacija u zemlji ako ima sve više afera na kojima se insistira na mestima kao što je Evropski parlament“, rekao je.

Povezani članci

Han: Uočen je napredak na Zapadnom Balkanu

EWB

Poglavlje 20: Mala i srednja preduzeća u perspektivi evropskih integracija

Mateja Agatonović

EPP prepoznaje duboku političku krizu (u Albaniji)

N. T. Štiplija