fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Video

[Video] Fajon: Srbiji su potrebne reforme u pravosuđu

BEOGRAD – Evropska poslanica Tanja Fajon kaže da Srbija mora da ima dobru reformu pravosuđa i nezavisno sudstvo, jer je to ono što građani očekuju.

Ona kaže da je kraj 2017. godine za Srbiju mnogo bolji nego početak, jer ima napretka u evrointegracijama, iako nisu svi zadovoljni.

“Srbija ima proevropsku agendu, vlasti su spremne za cilj, reforme su nužne za bolji život građana, nadam se da će sledeća godina biti dobra za Srbiju i zapadni Balkan, danas je atmosfera optimističnija nego pre”, kaže ona.

Kada su u pitanju kritike upućene Srbiji, koje se pre svega odnose na vladavinu prava i sudstvo, Fajon kaže da su poglavlja 23 i 24 najteža i da se zato ona otvaraju među prvima.

“To su sve tačke koje su jako značajne i teške, kada je u pitanju pravosuđe potrebna je promena Ustava, bitno je da imamo dobru reformu pravosuđa, nezavisno sudstvo, to građani očekuju. Imamo razgovore u institucijama u Briselu, sastanke sa NVO na kome nas upozoravaju da pravosuđe ne radi dobro i da su potrebne promene, to je najvažnija tačka za Srbiju i bolji život. Postoje procesi bez epiloga za obične građane, imamo slučajeve nasilja nad novinarima i ne vidimo epilog na kraju kad su u pitanju teške stvari. Ljudi koji dolaze kod mene u Brisel kažu mi da nemaju mogućnosti da podnose slučajeve do suda, bitno je da se zna kako se sudije i tužioci imenuju, to se očekuje od reforme”, navodi Fajon.

Evropska poslanica kaže da je  EU poršlih godina prošla kroz krize i da proširenje nije bilo visoko na agendi.

“Često smo osećali apatiju da se EU političari ne bave regionom, često imam osećaj kad razgovaram s političarima u regionu da se vlastima sviđa ststus kvo, da ne idemo prebrzo ka EU jer su reforme opasne kada su u pitanju korupcija i kriminal. Bolje bi i pametnije uradili ako bi bili više kritični i da mi imamo dobre argumente da im pomognemo”.

Govoreći o slobodi medija u Srbiji, Tanja Fajon kaže da se stvari ne menjaju i da je, iako postoje zakoni, implementacija loša.

“Potrebno je znati ko su vlasnici medija, da se zna ko su urednici i da novinari imaju mogućnost da rade profesionalno ali i da sami imaju samoregulacijiu, to su izazovi, pored političkog i ekonomskog uticaja na medije. Nije to samo kritika EU, postoje indeksi međunarodnih novinarskih organizacija, koji pokazuju da je loš položaj medija u regionu”.

Fajon navodi da Brisel želi da pomogne Srbiji i da je ona zagovornik proširenja EU.

“Verujem da je dobra atmosfera, razgovaramo o proširenju, postoji puno sastanaka sa liderima zapadnog Balkana, postoji opet osećaj da treba napraviti više da ne bismo izgubili region, potrebni smo jedni drugima. Ja mislim da su političari svesni da su potrebne promene, ali taj proces je dug, iskreno se nadam da će Srbija sledeće godine otvoriti više poglavlja, da će se shvatiti da su promene potrebne zbog njihovog života”.

Povezani članci

Antievropska zamka za opoziciju

Nikola Burazer

Muke oko odlaska u Tiranu: Dokaz da vlasti istinski ne žele članstvo Srbije u EU

Sofija Popović

Indeks demokratije “Ekonomista”: Srbija dobila najnižu prosečnu ocenu od 2006.

EWB