fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Video

[VIDEO] Miščević: Broj otvorenih poglavlja zavisiće od izveštaja EK

BEOGRAD – Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević kaže da je Beograd spreman da u junu otvori pet poglavlja u pregovorima u članstvu o EU, ali da će konačna odluka zavisiti od izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije koji će biti objavljen 17. aprila.

Miščević je u Danu uživo TV N1 podsetila da je na današnjoj sednici Vlade usvojena pregovaračka pozicija za poglavlje 17, da je prethodne nedelje u Brisel poslata pregovaračka pozicija za poglavlje 18, a da su još ranije poslate pozicije za poglavlja 9, 13 i 33.

Kaže da je tehnički moguće da svih pet pomenutih poglavlja bude otvoreno na međuvladinoj konferenciji u junu, da je reč o poglavljima koja su malo politički osetljiva, ali i da će konačna odluka zavisiti od napretka Srbija u poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, i poglavlju 35 koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine. Procena tog napretka biće, kako objašnjava, izneta 17. aprila u godišnjem izveštaju Evropske komisije.

Istina je, kako kaže, da postoje kašnjenja u poglavljima 23 i 24, ali Srbija samo obaveštava Evropsku komisiju o tome, i pokušava da se ubrza.

“Nekada su objektivni razlozi, nekada činjenica da ulazimo u procese koji su nam apsolutna novina. Tako i promene Ustava (…) mi nemamo iskustva sa ustavnom debatom, i sasvim je logično da u ovoj ranoj fazi učenja ima i različtih stavova i razmišljanja”, ocenila je ona.

Najavila je i reviziju akcionih planova za poglavlja 23 i 24, u koje će biti uneta i prelazna merila koja je propisala Evropska komisija.

Šefica pregovaračkog tima Srbija kaže i da bi Srbija do kraja godine trebalo da ima pripremljene pregovaračke pozicije za sva poglavlja za koja ne postoje merila za otvaranje, a to je dve trećine od ukupno 35 poglavlja.

Istovremeno se, kako kaže, radi i na ispunjavanju merila za otvaranje ostalih poglavlja koja se odnose na slobodu kretanja robe, slobodu pružanja usloga, poljoprivredu, ruralni razvoj i bezbednost hrane…

Miščević ističe i da zadatak Srbije nije samo da ima usvojen zakon, već da ima i dokaze na primerima da se ti zakoni sprovode.

Na pitanje do kada će Srbija moći da ima ugovore o slobodnoj trgovini sa temljama koje nisu članice EU, poput Rusije, Turske ili Kazahstana, Miščević je rekla da je to do dana stupanja u članstvo EU, što bi prema poslednjim najavama, najranije moglo da bude 2025. godine

Istakla je, međutim, da u ovom momentu primat u Srbiji ima slobodna trgovina sa zemljama EU i CEFTA, i iznosi preko 84 odsto. Pritom će članstvo EU otvoriti Srbiji mogućnost za plasman robe na neka nova tržišta, koja su joj danas nedostupna.

Povezani članci

Osma sednica POSP 13. i 14. juna u Strazburu

EWB

[Video] Poslata poruka iz EU da Srbija treba da uradi više

EWB

Nova strategija EU obuhvatiće sve države Zapadnog Balkana

EWB