fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Video

[VIDEO] Nema napretka čak ni u otvorenim poglavljima

BEOGRAD – Programski direktor organizacije Novi treći put Dimitrije MIlić izjavio je u Novom danu da su poruke koje je u Beogradu uputio predsedavajući delegaciji Evropskog parlamenta Eduard Kukan “donekle poznate” i dodao da se od ranije zna koje su oblasti sporne – sloboda medija, pravosuđe i Kosovo kao ključno pitanje.

Milić ističe da je, kao razliku u odnosu na prošlu posetu Kukana, primetio to što sada nije čuo pominjanje 2025. kao moguće godine ulaska Srbije u članstvo Evropske unije.

Milić smatra da je 2025. godina “preoptimistačan” datum, pre svega jer EU ulazi u fazu reforme.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni urednik portala European Western Balkans, kaže da, imajući u vidu način na koji se evropsko zakonodavstvo usvaja i implementira u poslednjih godinu dana, nije realno da Srbija postane članica EU 2025. godine.

On kaže da se ne slaže sa konstatacijom da Srbija dobro napreduje u predpristupnim pregovorima.

“U poslednjem izveštaju Evropske komisije pominje se da Srbija čak i u poglavljima koje je otvorila nije ostvarila nikakav napredak. Dakle, nema nazadovanja ni u jednom pregovaračkom poglavlju, ali nema ni napretka”, kaže Todorović Štiplija.

On dodaje da je otvaranje poglavlja “tehnička procedura”, a da je Srbiji potreban napredak unutar poglavlja koja su otvorena, kao i u onima koja nisu.

Todorović Štiplija podseća da su poglavlja 23 i 24, kao i poglavlje 35, takozvana “blokirajuća poglavlja”.

“Od njih zavisi napredak Srbije u predpristupnim pregovorima. U dijalogu s Prištinom očigledno je da već godinu dana nema nikakvog napretka, a ako se ja pitam napretka nema još od kraja 2015”, rekao je on.

Povezani članci

Važno je za Srbiju da se ne nađe na pogrešnoj strani istorije

Aleksandra Joksimović

Oprečne reakcije na predložene izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Katarina Anđelković

Javno čitanje izveštaja Evropske komisije o Srbiji

EWB