fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Video

[VIDEO] Nema napretka čak ni u otvorenim poglavljima

BEOGRAD – Programski direktor organizacije Novi treći put Dimitrije MIlić izjavio je u Novom danu da su poruke koje je u Beogradu uputio predsedavajući delegaciji Evropskog parlamenta Eduard Kukan “donekle poznate” i dodao da se od ranije zna koje su oblasti sporne – sloboda medija, pravosuđe i Kosovo kao ključno pitanje.

Milić ističe da je, kao razliku u odnosu na prošlu posetu Kukana, primetio to što sada nije čuo pominjanje 2025. kao moguće godine ulaska Srbije u članstvo Evropske unije.

Milić smatra da je 2025. godina “preoptimistačan” datum, pre svega jer EU ulazi u fazu reforme.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni urednik portala European Western Balkans, kaže da, imajući u vidu način na koji se evropsko zakonodavstvo usvaja i implementira u poslednjih godinu dana, nije realno da Srbija postane članica EU 2025. godine.

On kaže da se ne slaže sa konstatacijom da Srbija dobro napreduje u predpristupnim pregovorima.

“U poslednjem izveštaju Evropske komisije pominje se da Srbija čak i u poglavljima koje je otvorila nije ostvarila nikakav napredak. Dakle, nema nazadovanja ni u jednom pregovaračkom poglavlju, ali nema ni napretka”, kaže Todorović Štiplija.

On dodaje da je otvaranje poglavlja “tehnička procedura”, a da je Srbiji potreban napredak unutar poglavlja koja su otvorena, kao i u onima koja nisu.

Todorović Štiplija podseća da su poglavlja 23 i 24, kao i poglavlje 35, takozvana “blokirajuća poglavlja”.

“Od njih zavisi napredak Srbije u predpristupnim pregovorima. U dijalogu s Prištinom očigledno je da već godinu dana nema nikakvog napretka, a ako se ja pitam napretka nema još od kraja 2015”, rekao je on.

Povezani članci

Ko posle Tanje Miščević?

N. T. Štiplija

Srpske partije nezainteresovane za evropske saveze

Aleksandar Ivković

[VIDEO] Šib: Sastanak u Berlinu dokaz da Zapadni Balkan i dalje ima visok prioritet

EWB