Video

[Video] Video poruka Federike Mogerini povodom Dana Evrope – 9. maj 2017.

Budućnost Evropske unije je izbor – izbor koji pripada svim građanima Evrope i koji je značajan za čitav svet.

Evropska unija je ove godine napunila šezdeset godina: šezdeset godina mira, zaštite naših radnika, mogućnosti za preduzeća, sloboda i prava.

Ali budućnost Evrope nije nešto što nasleđujemo od naših osnivača. Evropska unija su vrednosti u koje verujemo, partnerstva koja gradimo u svetu, ogledalo našeg evropskog društva. Evropa je ono što mi, Evropljani, od nje želimo da bude – svako od nas svakoga dana.

A mi smo se još jednom obavezali na to da ćemo ostati zajedno, kroz snagu koju nam daje jedinstvo – jer se jedino zajedno možemo suočiti sa izazovima današnjice.

U godini za nama smo preduzeli više koraka ka, recimo, ostvarivanju Evropske unije bezbednosti i odbrane nego u proteklih 60 godina zajedno. To je ono što je potrebno Evropljanima i svetu.

U globalnom okruženju kakvo je u ovom trenutku, naši prijatelji širom sveta na nas, na Evropsku uniju, gledaju kao na pouzdanu supersilu – možda čak i jedinu – koja može očuvati mir i ljudski razvoj.

To ne znači da smo savršeni. Daleko od toga. Promene u Evropskoj uniji su neophodne.

Ali promena je moguća i dešava se. Na nama je da odaberemo snažniju Evropsku uniju u svetu. Na nama je da izaberemo pravedniju i bezbedniju Evropu u kojoj vlada jednakost. To je suština današnje Evrope: ne budućnost njenih institucija, već budućnost svih građana Evrope.

Srećan Dan Evrope.

Povezani članci

[VIDEO] Grubješić: Samo je Turska otvarala dva po dva poglavlja

EWB

[VIDEO] Grubješić: Sporazum koji je ispregovarala Mej nije uopšte loš

EWB

[EWB Intervju] Kovačev: Proces proširenja usporava

EWB