Izdvojeno Video

[Video] Radić: O saradnji sa NATO se ne govori zbog javnog mnjenja

BEOGRAD – Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je u Danu uživo TV N1 da vlasti u Srbiji javnom mnjenju pokušavaju da predstave sliku kako je Srbija u oblasti odbrane okrenuta ka Rusiji, iako zapravo gleda i radi prema NATO. Ocenio je i da je Aleksandar Vulin, otkad je postao ministar odbrane, više posvećen ličnoj promociji.

Vojska Srbije intenzivno vežba i sa Rusima i sa NATO. Upravo danas je u Tuzli počela vežba NATO u kojoj učestvuje 30-ak zemalja, među kojima i Srbija. Prošle nedelje održana je vežba ruske i beloruske vojske pod nazivom “Zapad”, na koju Zapad i nije gledao baš blagonaklono. Na njoj je, međutim, učestvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Radić je objasnio da je Diković ruskoj vežbi prisustvovao kao posmatrač, pored još 50-60 delegacija iz celog sveta. Rusi, kako kaže, nisu pridavali neki značaj prisustvu načelnika srpskog Generalštba, a Srbija se čak u ruskoj vojnoj literaturi gotovo ni ne pominje.

Radić ističe da Rusija ne stavlja Srbiju u uži krug tema kojima se bavi, i prvenstveno je usredsređena na zaštitu onoga što smatra svojim primarnim interesima, a Balkan to nije.

Povezani članci

Izmene Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe zahtevaju referendum

EWB

Zagreb 2000 – Zagreb 2020

Nataša Vučković

Srbija nije sused, već deo Evrope

Filip Lukić