fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Video

[Video] Ristić: Poglavlja 23 i 24 krucijalna jer su blokirajuća

Srbija bi trebalo da otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU) – 7 i 29, a izvršni urednik portala European Western Balkans Nikola Ristić očekuje da nakon toga budu otvorena i poglavlja 6 i 33, koje se odnosi na budžetske odredbe.

Ristić podseća da je na saju Kancelarije za evropske integracije nedavno objavljen izveštaj Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na slobodu medija i nezavisnost sudstva.

“U izveštaju se navodi da je Srbija usvojila akcione planove, ali je napredak spor, tapka u mestu. Ta dva poglavlja su krucijalna jer imaju status blokirajućih”, objašnjava Ristić.

Dodaje da je Rezolucija o Srbiji, koju je usvojio Evropski parlament, izbalansirana odnosno da sadrži i pohvale i kritike, ali da se kroz nju stavlja do znanja koje su stvari bitne.

Dodaje da građani treba da budu svesni da EU prati šta se dešava u Srbiji i da je svesna je situacije u svim oblastima, a pogotovo u poglavljima 23 i 24.

Najbitnije pitanje u svim zemljama Zapadnog Balkana je pitanje institucija.

“Nezavisne institucije koje mogu da rade posao bez pritisaka. Kad budemo imale zdrave i demokratski ustrojene institucije tada će i izjave političara biti manje relevantne”, smatra Ristić.

Povezani članci

Aselborn: Uskoro i otvaranje poglavlja 29

EWB

Šta treba da sadrži paket ekonomskih mera Vlade za pomoć privredi?

EWB

Janjić: Unutrašnji dijalog je završen

EWB