fbpx
European Western Balkans
Video

[Video] Svoboda: Vučić će i dalje imati vodeću ulogu u Srbiji

BEOGRAD – Dugododišnji evropski parlamentarac i član Upravnog odbora Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi (CDRSEE) Hanes Svoboda ocenio je da će nova Vlada Srbije biti vlada stabilnosti i da će Srbiju voditi ka EU, jer, kako je rekao, to je ono što je potrebno i Srbiji i regionu.

Na pitanje koga u Austriji vide kao najmoćniju osobu u Srbiji, Svoboda je za N1 rekao da je “predsednik Srbije Aleksandar Vučić snažna ličnost koja zna šta želi i kuda treba da ide”.

“Aleksandar Vučić je svakako jaka ličnost, ali neće smetati ni ako buduća premijerka Ana Brnabić zauzme jaku poziciju. Mislim da se tako i na međunarodnom novou to tako posmatra. Vučić se kandidavao za predsednika Srbije kako bi u potpunosti iskoristio tu funkciju, u saradnji sa Anom Brnabić i vladom, ali da će imati i dalje vodeću ulogu u Srbiji i nadam se i u regionu, zajedno sa ostalim predsednicima država i vlada”, ocenio je Svoboda.

On je rekao da puno stvari treba da se reše na ovim prostorima i da su za to potrebne jake ličnosti, ali da jedna osoba ne može sve sama da uradi, iako se nalazi u prvom planu.

Odgovarajući na pitanje da li je Evropska unija suviše zauzeta da toleriše neke stvari koje se dešavaju u Srbiji, kao što je gušenje medijskih sloboda, bivši evroposlanik je rekao “nadam se da ne”.

“Civilno društvo u Srbiji mora da bude aktivno, mediji treba da budu kritični, što ne znači da će to biti loše po vlast. Potrebna nam je stabilnost i saradnja. Civilno društvo je u nekoj vrsti spora sa Aleksandrom Vučićem, ali u jednom pozitivnom sporenju, i ono svakako mora da igra veliku ulogu. Ne može taj jedan koji se nalazi na vrhu o svemu da odlučuje, niti može sve da reši, mora da postoji saradnja”, rekao je Svoboda.

On je ocenio da je situacija u regionu delom rezultat nestabilnosti unutar EU, koja trenutno nema vremena da se bavi Balkanom i da EU treba da se više potrudi.

“Ali mislim da treba da postoje ideje kako bi se Balkan približavao Evropskoj uniji. EU je tu malo usporena i mislim da će na samitu u Trstu i nakon toga u toj oblasti postići napredak. Želeo bih da se nemačka kancelarka Merkel i predsednik Socijaldemokratske partije Martin Šulc zajedno zauzmu za nove vizije na Balkanu, da se nešto novo postigne…Balkan je već blisko povezan sa EU, ali moramo da damo narodi u neku nadu”, rekao je Svoboda.

Govoreći o napetostima među zemljama na Balkanu, Svoboda kaže da te probleme “ne treba ni potceniti ni preceniti”.

“Situacija u Bosni i Hercegovini je i dalje nezadovoljavajuća, ali uopšteno gledano, postoje pozitivni koraci u regionu, recimo u Makedoniji, s novom vladom”, rekao je Svoboda i dodao da je “Srbija sveukupno doživela pozitivan razvoj”.

On misli da bi 2020. godina i dalje moguća godina za pristup Srbije Evropskoj uniji, kao što je to ranije govorio, ali da to zavisi od mnogo stvari.

Moraju da se odrade pripreme na obe strane. Treba odraditi deo posla u regionu, odnos Srbije i Kosova pre svega. Postoji problemi u više zemalja. Makedonija treba da bude podržana na njenom putu, problemi te zemlje sa Grčkom i Bugarskom ne bi trebalo da budu u prvom planu. Isto se odnosi i na odnose između Srbije i Hrvatske, rekao je Svoboda.

Austrijski političar smatra da bi zemlje zapadnog Balkana trebalo da reše probleme sa drugim državama pre nego što počnu da se bave Evropom.

“Imam utisak da sve zemlje regiona gledaju u pravcu EU, umesto ka svojim komšijama. Potrebna je bolja saradnja među susedima. Nacionalizam mora da se ostavi iza nas, prošlost je isuviše prisutna, treba gledati ka budućnosti, jer ljudi ovde žele stabilnost, žele posao”, zaključio je Svoboda.

Povezani članci

[VIDEO] Reforme teže od Kosova

EWB

EWB SCREENING / Raša Nedeljkov: Potrebni su širi politički razgovori od samih izbornih uslova

EWB SCREENING

EWB SCREENING / Jovana Spremo: U Srbiji nema informisanja građana ni o EU ni o promeni Ustava

EWB SCREENING