fbpx
European Western Balkans
Društvo

Viersma: EU treba da bude agresivnija prema autoritarnim liderima u regionu

Jan Marinus Viersma; Foto: Flickr / Belgrade Security Forum

BEOGRAD – Jan Marinus Viersma sa holandskog Insitituta za međunarodne odnose predlaže uvođenje “probnog članstva” u EU u trajanju od dve godine za zemlje Zapadnog Balčkana.

Viersma smatra da treba uvesti i drugačiji sistem nadgledanja reformi u zemljama kandidatima u regionu, ali i povećati ulaganja.

“Probno članstvo” bi podrazumevalo da zemlja kandidat nema pravo glasa, ali bi mogla da učestvuje na sednicama i samitima Unije:

“To bi moglo ohrabriti države koje su skeptične prema novim članicama, kao što je Francuska”, kaže Viersma za portal European Western Balkans.

Originalni intervju na engleskom jeziku možete pročitati OVDE.

On takođe predlaže povećana ulaganja EU u zemlje kandidate.

Prema njegovim rečima, većina građana u EU vidi problem u tome da Turska postane članica EU i to je jedan od razloga što se protive proširenju.

U Briselu, naime, smatraju da bi uvođenjem novih članica, koje vode autoritarni režimi, poremetili odnose u EU.

Za predsednike Crne Gore i Srbije, Mila Ðukanovića i Aleksandra Vučića, kaže da su donekle autoritarni, dok albanskog premijera Edi Ramu vidi kao “velikog gazdu” u Albaniji, a za makedonskog premijera Zorana Zaeva kaže da je, na neki način, drugačijeg profila.

Smatra i da bi EU trebalo da bude “agresivnija” u pregovorima sa državama Zapadnog Balkana, tako što će, kako kaže, unaprediti proces kontrole reformi.

Govoreći o vlasti i opoziciji u zemljama regiona, Viersma kaže da bojkot rada parlamenta i bojkot izbora nije dobra situacija.

Povezani članci

Benedikt: Srbija grabi jako ka članstvu u EU

EWB

Farbici: EU donirala Srbiji 80 miliona evra od početka migrantske krize

EWB

Strateški ciljevi Evropske unije u regionu ostaju nepromenjeni

EWB