fbpx
European Western Balkans
Politika

Fon Kramon: Očekujem da Merkel Vučiću kaže – sad je dosta!

Viola fon Kramon Taubadel; Foto: Evropska unija

BRISEL – Poslanica iz redova nemačkih Zelenih i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon-Taubadel u intervjuu za Dojče vele odgovorila je na kritike koje je nedavno na njen račun izrekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u svom obraćanju naciji u sredu, 8. jula, evropsku poslanicu spomenuo s ostalim “neprijateljima Srbije”. Prethodno je to uradio i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Upitana šta se dogodilo i kako je odjednom postala predmet mržnje u Srbiji, fon Kramon je istakla da bi ipak “napravila razliku između Vučića i Đurića i ostatka zemlje, no mislim da sam dotakla u osinje gnijezdo”.

“Jer predsednik je itekako svestan da svojom, nazovimo to neiskrenom politikom i skrivanjem broja zaraženih i umrlih od koronavirusa, građanima Srbije nije učinio uslugu. Jer ako u merama protiv zaraze imate samo dva ekstrema – ili potpuni lokdaun ili potpuno otvaranje koje pre svega služi tome da mogu da vode predizbornu kampanju u sopstvenu korist – onda nakon toga moraju da prihvate i kritiku takvih mera”, kaže poslanica Zelenih.

Ona objašnjava da ako nakon toga opet idete u lokadaun, umesto da građanima objasnite o čemu se radi i kako zajednički pronaći izlaz i rešenje, ako umesto toga na demonstrante pošaljete policiju koja se uopšte ne ponaša u skladu s evropskim pravilima i ako je Vučiću slanjem provokatora među demonstrante stalo samo do zaoštravanja situacije, onda njoj nije problem da takvo ponašanje kritikuje.

“Predsednik Vučić smatra da je svaka kritika zabranjena, pa je mene odredio za cilj napada. Ali ja, kao legitimno izabrana poslanica, s tim nemam problem”, ističe fon Kramon.

Odgovarajući na pitanje kako objašnjava trenutne proteste u Srbiji, poslanica Zelenih kratko odgovara da su građani Srbije nesrećni.

“Osećaju da su nedovoljno informisani u vezi s pandemijom. Ni mi u Nemačkoj nismo bili oduševljeni lokdaunom, ali smo mi bili dobro informisani i zato smo prihvatili te mere. Ja baš nemam osećaj da se g. Vučić uopšte informisao kod stručnjaka i to onda dalje preneo građanima kako bi se i oni osećali informisano i kako bi razumeli o čemu se radi, zašto lokdaun, zašto popuštanje mera”, kazala je ona.

Upitana kako se u budućnosti odnositi prema zemlji čiji predsednik tako reaguje na svaku demokratsku kritiku iz EU, uz napomenu da on sada uživa još jaču parlamentarnu podršku kod kuće, poslanica odgovara da to pitanje moramo postaviti onima koji ga pozivaju, poput francuskog predsednika Emanuela Makrona kod kojeg je Vučić danas u poseti.

“Sledećih dana će i Angela Merkel i EU razgovarati s Vučićem i tu bi trebalo da budu postavljana i neka pitanja. Ne može biti da ovakvo sučeljavanje sa srpskim predsednikom ostane samo na nama, pojedinim poslanicima. I Evropska komisija bi tu trebalo da povuče jasne granice i nedvosmisleno da kaže da ovakav ton, ovakva polarizacija društva i ovakvo svaljivanje krivice kakvo sprovodi Vučić, ne može biti u našem interesu i mi to ne prihvatamo”, istakla je ona.

Dodala je da od komesara za proširenje Varheljija i od Đuzepa Borelja očekuje da po tom pitanju budu jasni.

“Ja očekujem i od kancelarke Merkel da iskoristi nemačko predsedavanje Savetu EU i svoje lične kontakte sa Vučićem, da mu održi lekciju i kaže: sad je dosta! I ako Vučić zaista više nema interesa da svoju zemlju odvede u EU, onda on to mora jasno i da kaže. I onda moramo da nastavimo da vodimo intenzivne razgovore o proširenju sa susedima, ali Srbija će definitivno biti van tog formata. Jer ovako kako se Vučić trenutno ponaša – da s jedne strane želi da bude deo evropskih procesa koji su mu potrebni sa sopstvenu legitimaciju, a da nas sa druge strane prezire – takvo ponašanje za mene, ali i za mnoge druge poslanike jednostavno nije prihvatljivo”, ističe fon Kramon.

Ona naglašava da EU sa Mađarskom već imam zemlju u kojoj se podrivaju temelji demokratije i gde se ukida pravna država, i da im ne treba još jedan takav primer.

“Ali to je na Savetu EU i na samom Vučiću. Mi u Evropskom parlamentu možemo samo delimično da pratimo taj proces. I tu mi nedostaje podrška, jer i u samoj Srbiji ima mnogo onih koji ne žele Vučićev pritisak i koji od EU očekuju podršku. Ono što mi u smeru pravne države i jačanje demokratije propovedamo, to moramo u Srbiji na licu mesta i da zahtevamo”, zaključuje fon Kramon i dodaje da se upravo po tom pitanju građani u Srbiji osećaju ostavljeni na cedilu od EU.

 

Povezani članci

Politiko: Medijska borba Zapada i Rusije u Srbiji

EWB

Vučić o nacrtu Rezolucije EP: Ne mogu da se iživljavaju na Moskvi, pa bi onda na Beogradu

EWB

Fabrici: Hitna finansijska podrška EU Srbiji za nabavku vakcina

EWB