fbpx
European Western Balkans
Društvo

Više od 100 mladih Evropljana diskutovalo o budućnosti Evrope na onlajn konferenciji “Re-boot Europe!”

"Re-boot Europe!"; Foto: RYCO

ZAPADNI BALKAN – Onlajn konferencija “Re-boot Europe!” u prethodnih pet dana okupila je više od 100 mladih Evropljana iz regiona Zapadnog Balkana, Hrvatske, Nemačke i Francuske koji su imali priliku da diskutuju i izraze svoje mišljenje i predloge o budućnosti Evrope, kao i suočavanju sa prošlošću, pomirenju, solidarnosti i klimatskim promenama, prenosi Nova.

“Re-boot Europe!” konferencija održana je istovremeno sa samitom Evropskog saveta, na kome je postignut istorijski dogovor koji označava novu fazu Evropske unije, i koji je do određene mere odgovorio na pitanja i predloge o kojima su mladi Evropljani diskutovali prethodnih dana.

Tokom završne diskusije predstavljena je i zajednička Deklaracija učesnika i učesnica sa porukama i preporukama mladih povodom nemačkog preuzimanja predsedavanja Savetom EU, sa posebnim osvrtom na suočavanje s prošlošću ali i saradnju zemalja u periodu nakon prevazilaženja krize u kojoj se Evropa, ali i ceo svet nalaze usled pandemije koronavirusa.

Učesnice i učesnici su poručili da zemlje članice EU, kao i države Zapadnog Balkana snažnije moraju podržavati ideje, napore i inicijative za aktivniju saradnju među građanima i državama, kao i da se na osnovne vrednosti na kojima je građena Evropa –mir, demokratija, sloboda, ljudska prava i vladavina prava – ne sme zaboravljati. Uz poštovanje osnovnih evropskih vrednosti, u Deklaraciji mladi navode i da EU aktivnije treba da se suprotstavi autokratskim i nacionalističkim tendencijama u društvima i vladama unutar, ali i izvan Unije.

Mladi takođe podsećaju i na problem migranata i izbeglica, uz poruku da pristup EU ovoj temi treba revidirati i usvojiti jedinstvenu migrantsku politiku koja će biti vidljiva u praksi i koja će, umesto na ksenofobiji, biti zasnovana na istinskoj solidarnosti. Oni ističu da, posebno u regionu Zapadnog Balkana, veću pažnju treba posvetiti odlivu mozgova i kreiranju znatno više prostora za mlade za učešće u političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom segmentu života.

Na ceremoniji zatvaranja obratili su se i francuska ambasadorka u Nemačkoj Ana-Mari Deskotes, ministar za Evropu u nemačkoj vladi Majkl Rut, kao i bivši ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati.

U danu kada je EU donela odluku o sedmogodišnjem budžetu i jedinstvenom paketu pomoći, Rut je izjavio da su zalaganje mladih za saradnju i solidarnost, kao i preporuke učesnika i učesnica konferencije izvanredna prilika za pružanje većeg prostora za glas Zapadnog Balkana.

“Odgovornost ne treba pokazivati samo u školama i vašim zajednicama, već i u političkom životu. Bez vas (mladih), sve ima mnogo manje smisla”, poručio je učesnicima i učesnicama Rut.

Konferenciju “Re-boot Europe” organizovali su od 16. do 21. jula OFAJ/DFJW (Nemačko-francuska kancelarija mladih), Regionalna kancelarija za saradnju mladih Zapadnog Balkana, Inicijativa mladih za ljudska prava, i partnerske organizacije iz Francuske i Nemačke uz podršku nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Povezani članci

EPuS: “Novi polet za Evropu” povodom Dana Evrope

EWB

Marković: Učinićemo sve da podržimo REKOM

EWB

Diskusija o stanju evropskih integracija Srbije u ponedeljak u Beogradu

EWB