fbpx
European Western Balkans
Društvo

Više od 70 NGO i udruženja traži povlačenje amandmana

Okrugli sto o promeni Ustava; Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

BEOGRAD – Više od 70 nevladinih organizacija i udruženja, od kojih su najveći broj njih članovi Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23, uputile su danas poziv Ministarstvu pravde da povuče iz javne rasprave Radni tekst amandmana na Ustav Srbije.

Potpisnici pisma traže da Vlada Srbije, uz učešće stručnjaka za ustavno pravo, pripremi novi tekst, poštujući već iznete stavove i da stvori uslove za kvalitetnu javnu raspravu.

Smatraju da izmene Ustava koje je predložilo Ministarstvo pravde neće dovesti do stvaranja uslova za jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaca, već da vode većem i direktnijem uticaju vlade i političkih stranaka na rad sudova i tužilaštava.

Potpisnici pisma navode da od svih političkih partija, koje u Narodnoj skupštini predstavljaju građane, očekuju da uzmu učešće u raspravi o predlogu amandmana jer, kako ukazuju, promena Ustava predstavlja jedno od najvažnijih pitanja za budući razvoj Srbije i poverenja gradana u njene institucije.

Pismo su, pored ostalih, potpisali Beogradski centar za ljudska prava, Fondacija Centar za demokratiju, Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Društvo sudija Srbije, Građanske inicijative, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Asocijacija pravosudnih savetnika, CEPRIS, Udruženje sudskih i tužilačkih pomoćnika, Praxis…

Povezani članci

Liht: Evropski savet poslao loše poruke regionu

Tanjug

Organizacije civilnog društva osudile policijsku brutalnost i nasilje tokom protesta

EWB

Srbija 2018. predsedava Stalnom komisijom EUROCONTROL-a

EWB