fbpx
European Western Balkans
Politika

Više od hiljadu lekara potpisalo peticiju za formiranje novog Kriznog štaba i utvrđivanje tačnog broja zaraženih

Foto: covid19.rs

BEOGRAD – Medicinski radnici okupljeni u inicijativu Ujedinjeni protiv kovida objavili su na svom sajtu da je više od 1.000 lekara potpisalo proglas kojim su se odlučili na javno istupanje jer, kako je navedeno, ne vide drugo rešenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se Srbija nalazi, prenosi dnevni list Danas.

Proglasom 1.005 lekara traži da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID-19 portala i da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Potpisnici proglasa zatražili su nezavisnu istragu za odgovorne ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani. Kako su istakli, odgovornost za nastalu štetu treba da preuzme Krizni štab u celini.

“Potrebno je stati na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epedemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostajanstvo stravestenih radnika”, navodi se u proglasu.

Lekari traže da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima, a javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba.

“Pozivamo vlasti da brzo reaguju, u skladu sa teškom trenutnom situacijom. Pozivamo građane da poštuju epidemiološke preporuke uprkos njihovom kasnom dolasku. Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno”, zaključili su zdravstveni radnici u proglasu.

Vučić: Peticija iživljavanje nad najboljim lekarima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za RTS da je peticija protiv Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa, „iživljavanje nad najboljim lekarima u Srbiji”.

„Neću da dozvolim da ostane bez odgovora napad na najbolje od nas. Posao nekih je da unište sve što postoji u Srbiji. Nije problem, Aleksandar Vučić je najgori na svetu, ostavite ove lekare na miru, ostavite one divne ljude”, rekao je Vučić.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da pismo lekara Vladi u kojem traže smenjivanje njenog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, nije stvar struke, već politike, navodeći da su potpisnici ljudi iz stranaka, piše Danas. 

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da poštuje lekare koji su potpisali peticiju kojom se traži razrešenje Kriznog štaba, ali da veruje da oni nemaju dovoljno infomacija.

Povezani članci

Predsednica Evropskog parlamenta pisala srpskim vlastima zbog zabrane šetnje u okviru Europrajda

EWB

Vučić i Tusk sutra i o mogućnosti ubrzanja pristupa Srbije EU

EWB

Pisonero: EU ključna za obezbeđivanje vakcina za Zapadni Balkan

EWB