fbpx
European Western Balkans
Politika

Više poslanika EP traži odgovor na navode o Varheljijevoj pristrasnosti u korist Srbije

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

BRISEL –  Više poslanika Evropskog parlamenta upitalo je Evropsku komisiju kada će istražiti izveštaje i tvrdnje svojih zaposlenih da je komesar za prošitenje Oliver Varhelji uticao na ublažavanje tona u izveštajima o napretku država kandidata, posebno favorizujući Srbiju, prenosi Danas. 

Kako je prenela televizija N1 12 poslanika iz tri političke grupacije u Evropskom parlamentu zatražili odgovor na pitanje kada će EK istražiti izveštaje i tvrdnje da je Varhelji ignorisao pitanja koja se odnose na vladavinu prava, ali i koje će mere preduzeti da vrati poverenje i osigura nepristrasnost i integritet proces proširenja.

List Politiko je 5. oktobra objavio tekst u kojem je optužio Varhejija da forsira ulazak Srbije u EU bez ispunjavanja kriterijuma i nauštrb drugih država kandidata za članstvo, i da time navodno ne vodi politiku Evropske komisije, već „svog pravog šefa (mađarskog premijera) Viktora Orbana“.

Poslanici traže i odgovor Komisije na interna dokumenta koja, kako navode, „dokazuju da je kabinet komesara Varhejija tražio da rečnik o pravima LGBTIQ+ osoba bude uklonjen iz dokumenata Evropske komisije“.

Poslanici od Komisije traže i garancije da je najnovija procena o napretku Srbije u evrointegracijama izvršena na osnovu objektivnih kriterijuma.

„Ako jeste, kako se objašnjava nesklad između ocene vladavine prava u izveštaju Komisije i ocena kredibilnih aktera, kao i internih prepiski visokih zvaničnika Komisije, u kojima se tvrdi da su komesar Varheji i njegov kabinet izvršili politički uticaj na izveštaj“, navode poslanici.

Odgovor je zatražilo 12 poslanika iz grupa Socijaldemokrate, Zeleni/Evropska slobodna alijansa i Obnovimo Evropu, među kojima su Tanja Fajon, Klemen Grošelj, Tineke Strik i Tomas Vajc.

Povezani članci

Potpisan sporazum za tešnju pravosudnu saradnju Srbije i EU

EWB

Flesenkemper: Odluka o održavanju izbora u Srbiji je politička

EWB

V Dem Institut: Srbija u grupi država sa najvećim demokratskim nazadovanjem

EWB