fbpx
European Western Balkans
Evropa

Više zemalja EU upozorava na kršenje osnovnih prava primenom vanrednih mera

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

Više zemalja EU uputilo je zajedničku izjavu u kojoj upozoravaju na kršenje vladavine prava, demokratije i osnovnih prava u pojedinim zemljama članicama, primenom vanrednih mera uvedenih u okviru borbe protiv pandemije koronavirusa, prenosi N1.

U zajedničkoj izjavi poslatoj u ime Belgije, Danske, Finske, Francuske, Nemačke, Grčke, Italije, Letonije, Luksemburga, Holandije, Portugala, Španije i Švedske, navodi se da su u tim zemljama svesni potrebe za primenom vanrednih mera čiji je cilj zaštita građana, ali insisitiraju na tome da bi sve hitne mere morale da budu maksimalno ograničene i uvedene u minimalnom obimu, proporcionalne i kratkoročne, da budu predmet redovnog preispitivanja i da se njihovim uvođenjem poštuju pomenuti međunarodni i pravni principi i obaveze.

“One ne smeju da ograničavaju slobodu medija i slobodu izražavanja”, insistira se u pismu koje je jutros poslato medijima.

U zajedničkoj izjavi ističe se podrška inciijativi Evropske komisije kojom će nadgledati primenu vanrednih mera širom EU, kako bi osigurala poštovanje osnovnih prava na kojima je Unija i nastala. Te države pozvale su ministre spoljnih poslova država članica da se na jednom od narednih sastanaka pozabave i tom temom.

“Moramo zajedno da prebrodimo ovu krizu i da se na tom putu zajedno držimo evropskih principa i vrednosti”, naglašeno je u zajedničkoj izjavi 13 država članica EU.

Povezani članci

Junker: Hrvatska u EU pozitivna, kao da je njen osnivač

EWB

DW o Bregzitu: Neverovatno komplikovano

EWB

Mađarska odbija vladavinu prava kao uslov za sredstva iz budžeta EU

EWB