fbpx
European Western Balkans
Politika

Višegradska grupa podržava ulazak Srbije u EU

Predsednici Višegradske grupe, Slovenije i Srbije; Foto: Predsedništvo Srbije/ Dimitrije Goll

PRAG – Lideri zemalja Višegradske grupe (V4) – Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke saglasne su da bi Srbija trebalo što pre da postane članica Evropske unije, na današnjem Samitu prenosi N1.

„Naša obaveza je da članicama EU objasnimo potrebu proširenja“, poručio je predsednik Poljske Andžej Duda, dodajući da bi EU mogla da oseti loše posledice ukoliko zaboravi na politiku proširenja.

Duda je ocenio da vrata Evropske unije treba da budu otvorena ne samo za Srbiju, već i za ostale zemlje Zapadnog Balkana, ali da na putu integracije moraju postojati jasni rokovi i uslovi.

On je rekao da Poljska, kao zemlja koja je u EU ušla pre 15 godina, zna izazove sa kojima se suočavaju zemlje koje žele da postanu članice, kao i da podržava Srbiju na tom putu.

„Slovenija podržava proširenje jer to vodi kao smanjenju bezbednosnih rizika“, istakao je predsednik Slovenija Borut Pahor, ukazujući da postoje rizici po bezbednost EU ukoliko Zapadni Balkan ne bude integrisan, ili ukoliko to bude odlagano.

Predsednik Mađarske Janoš Ader izjavio je da sve države Višegradske grupe  – Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, slažu se da Srbija treba da što je pre moguće postane članica EU.

„Stabilnost Balkana je u interesu EU. Ako Srbija ispunjava uslove za prijem, Evropska unija treba da bude proširena“, rekao je Ader.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je članice Višegradske grupe da podrže Srbiju u evropskim integracijama i da je „poguraju“ na tom putu.

„Onako kako ste vi nekada gledali u mnoge zapadne zemlje, tako mi danas gledamo u Višegradsku grupu i uspehe koje ste postigli“, poručio je Vučić, pozivajući zemlje V4 da budu zastupnice Srbije u Briselu.

Povezani članci

Hodžaj: Primeniti sve dogovoreno i vremenski ograničiti dijalog

EWB

Šib: Srbija će postati članica EU čim ispuni sve uslove

EWB

U Briselu održan seminar o učešću mladih u politici

EWB