fbpx
European Western Balkans
Analize Izdvojeno

Visoka predstavnica Kalas će se fokusirati na Rusiju, treba očekivati specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo

Kaja Kalas na samitu Evropskog saveta, 27. jun, Brisel; Foto: Evropska unija

Estonska političarka Kaja Kalas će se suočiti sa teškim zadacima u nastavku pregovora o rešavanju kosovskog pitanja kada na jesen zameni Španca Đuzepa Borelja na funkciji visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, konstatuju sagovornici našeg portala. Očekuje se da će Kalas voditi razgovore u Briselu na temu Kosova na najvišem političkom nivou, kao što je to činio i Borelj, ali se smatra da će biti imenovan i novi specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, budući da mandat  Miroslavu Lajčaku  ističe u januaru 2025.

Podsetimo, lideri EU su na prošlonedeljnom samitu dali saglasnost da Kaja Kalas, premijerka Estonije, bude nominovana za šeficu diplomatije EU, dok je Ursula fon der Lajen predložena za drugi mandat na čelu Evropske komisije, a Antonio Košta za predsednika Evropskog saveta.

Kaja Kalas je u obraćanju novinarima nakon što je obelodanjena odluka lidera EU o nominaciji “vodećeg trija” ocenila: ”Mi ćemo biti sjajan tim”.

“Vaše poverenje mnogo znači. Moramo nastaviti da radimo zajedno kako bismo se postarali da Evropa bude delotvoran globalni partner, a naši građani da ostanu slobodni, bezbedni i prosperitetni”, rekla je Kalas.

Upitan šta očekuje ako Kaja Kalas bude nova šefica  evropske diplomatije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će sačekati da vidi kako će to izgledati, preneo je Tanjug.

Johana Dajmel: Kalas će biti suočena sa teškoćama, razmena teritorija možda ponovo na agendi

Odgovarajući na pitanje kako će se Kaja Kalas, poznata po tvrdokornom protivljenju politici ruskog predsednika Vladimira Putina i neskrivenoj podršci Ukrajini, ponašati u pregovorima najviših političkih predstavnika Beograda i Prištine, imajući u vidu činjenicu da vlasti u Srbiji nisu uvele sankcije Rusiji, Johana Dajmel, nezavisna nemačka analitičarka za Zapadni Balkan i Jugoistočnu Evropu, ističe za EWB da ona dolazi iz države koja priznaje Kosovo.

“Kaja Kalas je treća žena koja će voditi resor visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku. Prva značajna razlika u odnosu na njenog prethodnika Đuzepa Borelja jeste ta što dolazi iz države koja priznaje Kosovo, a, drugo,  apelovala je na pet članica EU koje nisu priznale Kosovo da to učine. Ona je glasna kritičarka Rusije i to, takođe, dodaje jednu novu dimenziju koja zahteva dosta upornosti i diplomatskih veština u njenom radu”, ukazuje Johana Dajmel.

Dajmel tvrdi da će Kalas biti “suočena sa teškoćama”, ne samo kada je reč o odnosu prema državama Evropske unije koje su naklonjene Kremlju, poput Mađarske i Slovačke, već  i imajući u vidu “zaokret ka ekstremnoj desnici koji se sada nadvija nad Francuskom”, te u vezi sa podrškom EU Ukrajini i proširenjem Unije.

“Ako usmerimo našu pažnju na Vašington, gde pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima postaje sve izvesnija, Srbija i Priština će se, takođe, naći u novom geopolitičkom i bezbednosnom okruženju. Za Kalas to bi moglo da znači i da će se razmena teritorija ponovo naći na agendi”, ocenjuje sagovornica EWB.

Dajmel ukazuje da je Briselski dijalog “trenutno u zastoju i potreban je novi pristup”, pa treba očekivati će Kalas imenovati novog specijalnog predstavnika za dijalog o Kosovu.

“Biće interesantno videti kome će ona dodeliti ovaj zadatak i iz koje države će specijalni predstavnik biti”, zakljuje Johana Dajmel.

Igor Novaković: U fokusu će biti odnos EU prema Rusiji, biće potreban specijalni izaslanik za Srbiju i Kosovo

Govoreći na iste teme, Igor Novaković, viši saradnika Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), napominje da je nezahvalno unapred prognozirati kakav će biti pristup Kaje Kalas u nastavku razgovora u Briselu na temu Kosova, ali da je “vrlo verovatno” da ona neće imati u svom fokusu ovaj dijalog, već situaciju sa Rusijom.

“Imajući u vidu da, po svoj prilici, EU trenutno ne može da se dogovori oko naslednika Miroslava Lajčaka, moguće je da će doći do neke izmene fokusa, ukoliko se proceni da u bezbednosnom smislu odnos Srbije i Kosova može da pogorša situaciju u regionu. U svakom slučaju, mislim da će specijalni izaslanik trebati, jer postoji tehnički deo pregovora, dok bi Kalas za sebe mogla da ostavi najviši politički nivo, kao što je radio i Borelj”, ocenjuje Igor Novaković.

Novaković smatra da nema mesta panici u Srbiji, kada je reč o izboru Kaje Kalas za šeficu EU diplomatije, jer se “politike formulišu u institucijama”. Ipak, on napominje da ne treba očekivati da će ona biti posebno naklonjena Srbiji u kontekstu odnosa prema Rusiji.

Povezani članci

Ministri spoljnih poslova za EWB: Strategijom EU potvrđena evropska budućnost regiona

Marija Stojanović

Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana 24. juna u Briselu, detalji još uvek nepoznati

EWB

Mekalister: O članstvu Srbije u EU ne odlučuje Vašington

EWB