fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Vitale: Javnost ne vidi koliko Srbija i NATO rade zajedno

Tomazo Vitale; Foto: Savet za strateške politike

BEOGRAD – Javnost ne vidi koliko NATO i Srbija rade zajedno tokom gotovo 15 godina od potpisivanja Partnerstva za mir (PzM), izjavio je brigadni general Tomaso Vitale, šef NATO vojne kancelarije za vezu u intervjuu za portal Saveta za strateške studije.

Ocenjujući odnose između Alijanse i Srbije, Vitale je istakao da se njhovo partnerstvo razvija tokom poslednjih 15 godina na političkom i praktičnom nivou.

“Mi vidimo Srbiju kao vrednog, posvećenog i cenjenog partnera u našim naporima da pospešimo bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Mada se možda ne čini na prvi pogled, ako pogledate malo bolje, videćete da se partnerstvo NATO-a i Srbije zaista odvija na mnogo polja”, naveo je Vitale za portal.

Kao primere saradnje, naveo je civilne vežbe odgovora na vanredne stiuacije, oblast nauke i tehnologije, kao i oblast mirovnih operacija.

“Partnerstvo NATO-a i Srbije zasnovano je na zahtevu srpskih vlasti i sprovodi se uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti vaše zemlje. Drugim rečima, mi smo ovde da pomognemo Srbiji i podržimo je na osnovu njenih prioriteta. Svi naši napori su stoga krojeni po meri Srbije”, kaže Vitale.

On je naveo da su krajem 2019. godine, Srbija i NATO obnovili Individualni ackioni plan partnerstva (IPAP) što je po njegovim rečima bio veliki korak, jer je pružena platforma za saradnju tokom sledeće dve godine.

Pored toga Vitale je istakao da je Srbija već trinaest godina deo Procesa planiranja i pregleda (PARP), osnovnog mehanizma Partnerstva za mir, čiji je cilj unapređenje interoperabilnosti između Saveznika i Srbije.

“Kroz PARP Srbija jača kapacitet i operativne standarde svojih oružanih snaga za učešće u međunarodnim misijama pod okriljem UN i EU, po čemu je Srbija poznata i cenjena širom sveta.”, naveo je Vitale.

“Želeo bih ovom prilikom da spomenem i Koncept operativnih sposobnosti (OCC), mehanizam PfP kroz koji jedinice Vojske Srbije mogu da se obučavaju i evaluiraju prema standardima NATO-a. OCC Srbiji i drugim partnerima omogućava pristup oprobanim procedurama i standardima NATO-a; ovo im pomaže da značajno unaprede svoje odbrambene kapacitete”, rekao je Vitale za portal i dodao je da je ovo obostrano korisno i za NATO i za Srbiju, jer obe strane uče jedne od drugih.

Vitale je naveo da Srbija i NATO sarađuju i u oblasti Programa NATO-a za unapređenje obrazovanja u oblasti odbrane (DEEP), gde Srbija nudi svoje dragoceno iskustvo u reformi obrazovnih institucija u oblasti odbrane, što je kako Vitale navodi “domen od ključnog značaja za bezbednost mnogih zemalja”.

Na pitanje da prokomentariše nedavnu najavu da će se u Beogradu otvoriti vojna kancelarija Ruske Federacije, Vitale je izjavio da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i suverenost u pogledu bezbednosnih aranžmana, kao i da je najbolje da se za komentar obrate srpskim i ruskim organima.

Vitale je kao najveći izazov za NATO u Srbiji naveo javnu diplomatiju, jer javnost ne vidi koliko NATO i Srbija rade zajedno i još uvek nije dovoljno informisana. On navodi da je NATO otvoren i transparentan i da će učiniti sve da njihove “kolege u Sedištu NATO-a u Briselu čine sve u svojoj moći da objasne šta je NATO, da komuniciraju sa srpskim medijima kako bi prikazali tačnu i činjeničnu sliku NATO-a i partnerstva sa Srbijom”.

“Kada pričamo o NATO-u, u Srbiji nisu svi svesni toga da je NATO u stvari savez 30 demokratskih zemalja. Neke od njih su među najvećim investitorima i ekonomskim partnerima Srbije”, kaže Vitale.

Govoreći o KFOR misiiji na Kosovu, u kojoj je i sam bio godinu dana, VItale navodi da NATO ostaje posvećen izvršavanju svoje uloge širom Kosova, kako bi očuvao bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti.

“KFOR, misija NATO-a, bila je moja prva operativna misija. Naučio sam mnogo toga na Kosovu: video sam patnju i teškoće s kojima se suočava lokalno stanovništvo, ali sam istovremeno mogao da vidim njihovo izuzetno dostojanstvo tokom tako teškog perioda”, objašnjava Vitale.

On smatra da se prošlost nikada ne treba zaboraviti, ali se mora prevazići, a to je ono što NATO i Srbija rade ovim partnerstvom.

Brigadni general Tomaso Vitale je 12. marta 2020. postao novi šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, zamenivši svog zemljaka iz Italije brigadnog generala Čezarea Marinelija.

Povezani članci

Stoltenberg: Zakoni o transformaciji Kosovskih bezbesnosnih snaga neće uticati na KFOR

Mateja Agatonović

Stoltenberg posetio Makedoniju u toku referendumske kampanje

EWB

U Mladenovcu počela najveća vežba Srbije i NATO za vanredne situacije

EWB